Noua tulpină de coronavirus: Restricţii de călătorie. Guvernul britanic se reuneşte de urgenţă

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezida luni o reuniune de criză consacrată aprovizionării Regatului Unit după decizia mai multor ţări, printre care Franţa, de a suspenda legăturile lor din cauza noii tulpini de coronavirus considerată de Londra ca "scăpată de sub control", notează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 21 dec. 2020, 03:50
Noua tulpină de coronavirus: Restricţii de călătorie. Guvernul britanic se reuneşte de urgenţă

„Prim-ministrul va conduce luni o reuniune COBR (pentru situaţii de criză) pentru a discuta despre situaţia referitoare la deplasările internaţionale şi în special fluxul regulat de mărfuri spre şi dinspre Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street duminică seară.

„Alte reuniuni vor mai avea loc şi luni dimineaţă pentru a se asigura că sunt puse în aplicare planuri solide”, a adăugat el.

Ca numeroase alte ţări europene, Franţa, vecinul imediat al Regatului Unit, a decis duminică să suspende pentru 48 de ore orice deplasări dinspre teritoriul britanic, după apariţia acestei variante de coronavirus care ar fi cu 70% mai contagioasă.

Decizia intervine după măsuri similare luate de România, Belgia, Olanda, Italia, Germania, Irlanda, Polonia şi Israel, manifestare a sentimentului de îngrijorare care a cuprins Europa.

Astfel, portul Dover (sud-est), principalul port englez al Canalul Mânecii, a anunţat închiderea pentru trafic „până la noi ordine”.

Potrivit asociaţiei transporturilor rutiere britanice, circa 10.000 de camioane de mare tonaj tranzitează zilnic prin acest port.

Această închidere intervine într-un moment complet nepotrivit, pentru că porturile engleze cunosc în prezent un trafic masiv, cauzând uneori întârzieri şi blocaje rutiere pe drumurile spre port, numeroase firme pregătindu-se pentru ieşirea Regatului Unit din UE pe 31 decembrie seara.

Cu zece zile înainte de termen, negocierile comerciale post-Brexit din Londra şi Bruxelles nu s-au încheiat şi, în cazul unui eşec, introducerea de cote şi taxe vamale stârneşte temeri cu privire la aprovizionarea ţării.

„Ne aşteptăm la perturbări importante în zonă”, a scris pe Twitter ministrul transporturilor, Grant Shapps, adăugând că se lucrează la „măsuri de urgenţă” pentru a minimaliza impactul.

Noua tulpină de SARS-CoV-2 a determinat guvernul britanic să introducă de urgenţă măsuri de izolare duminică pentru 16 milioane de locuitori din Londra şi sud-estul Angliei, constrânşi să renunţe la vizitele de Crăciun.

„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat duminică ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

„Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că restricţiile ar putea dura cel puţin „două luni”.

Regatul Unit, una din ţările cele mai grav afectate din Europa cu peste 67.000 de morţi şi un record de 36.000 de cazuri înregistrate duminică, a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre răspândirea mai rapidă a noi tulpini de coronavirus.

Polonia suspendă zborurile dinspre Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus

Zborurile din Marea Britanie către Polonia vor fi suspendate începând de luni la miezul nopţii din cauza îngrijorărilor legate de o nouă tulpină de coronavirus, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului polonez pe Twitter, relatează Reuters.

Israelul interzice intrarea vizitatorilor din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud

Israelul a anunţat duminică interdicţia pentru cetăţenii străini din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud de a intra pe teritoriul său după ce o nouă tulpină a coronavirusului a fost detectată în cele trei ţări, notează AFP.

Autorităţile israeliene au mai anunţat reguli stricte pentru israelienii care se întorc din aceste ţări, afirmând că vor fi izolaţi în hoteluri gestionate de armată şi servind ca centre de carantină, potrivit unei declaraţii comune a biroului premierului Benjamin Netanyahu şi Ministerului Sănătăţii.

Benjamin Netanyahu a convocat grupul special de urmărire a noului coronavirus „pentru o discuţie urgenţă” legată de descoperirea acestei noi tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit comunicatului în ebraică.

Grupul special a aprobat, potrivit documentului, „măsurile imediate pentru a împiedica străinii să intre în Israel”, în acest stadiu din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud.

Noua tulpină a coronavirusului s-a răspândit rapid la Londra şi în sud-estul Angliei, dar a fost detectată şi în Africa de Sud şi Danemarca.

Numită „VUI 202012/01” (pentru ‘Variant Under Investigation’, variantă în curs de investigare), ea cuprinde mai multe mutaţii şi ar antrena, potrivit primelor evaluări, o răspândire mai rapidă a coronavirusului.

Israelul nu a precizat durata carantinei pentru cetăţenii săi. Autorităţile au indicat că ambele ordonanţe intră imediat în vigoare şi pentru următoarele şapte zile.

Peste 370.000 de persoane din Israel au fost testate pozitiv la COVID-19 din februarie când a fost semnalat primul caz. Peste 3.000 de persoane au murit în această ţară cu circa nouă milioane de locuitori.

Canada suspendă zborurile dinspre Marea Britanie

Canada a decis, ca numeroase alte ţări, să suspende zborurile de pasageri dinspre Regatul Unit ca urmare a apariţiei în această ţară a unei tulpini noi a coronavirusului, a indicat canalul CBC duminică seară, citat de AFP.

Decizia care urmează să intre în vigoare la miezul nopţii (luni, 05.00 GMT) figurează într-o notă a Ministerului Transporturilor pentru transportatorii aerieni, o copie a acesteia fiind obţinută de CBC.

În baza acestei decizii, zborurile de pasageri dinspre Marea Britanie sunt interzise pentru o perioadă nedeterminată. Restricţiile nu se vor aplica pentru zborurile de mărfuri sau în cazul aeronavelor care trebuie să aterizeze din motive de securitate.

Decizia este urmare a unei reuniuni, duminică, a mai multor membri ai cabinetului în jurul premierului Justin Trudeau.

Arabia Saudită suspendă zborurile internaţionale din cauza noii tulpini a coronavirusului

Arabia Saudită a suspendat duminică zborurile internaţionale şi accesul pe teritoriul său prin punctele de trecere terestră şi prin porturi pentru cel puţin o săptămână, ca urmare a apariţiei unei noi tulpini a coronavirusului în Regatul Unit, notează AFP.

Regatul saudit „suspendă toate zborurile sale internaţionale – nu şi pentru cazurile excepţionale – pentru o perioadă de o săptămână care poate fi prelungită suplimentar cu o săptămână”, a raportat agenţia oficială de presă saudită, SPA, citând Ministerul de Interne.

„Intrarea în regat pe cale terestră sau prin porturile maritime va fi, de asemenea, suspendată pentru o săptămână, cu o prelungire suplimentară posibilă de o săptămână”, a adăugat agenţia.

Aceste măsuri nu se aplică avioanelor efectuând zboruri internaţionale care sunt în prezent în Arabia Saudită şi care vor fi autorizate să plece, potrivit SPA.

Pe de altă parte, toţi pasagerii care au venit cu începere de la 8 decembrie din Europa sau din altă regiune a lumii unde a fost semnalată noua variantă a coronavirusului vor trebui să se izoleze pentru două săptămâni.

Arabia Saudită a început joi o vastă campanie de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Regatul a anunţat marţi o campanie de vaccinare masivă în trei etape.

Prima are în vedere persoanele de peste 65 de ani, angajaţii din sănătate şi persoanele care suferă de boli cronice. A doua etapă vizează rezidenţii de peste 50 de ani, iar în etapa finală, a treia, vaccinul va deveni disponibil pentru restul populaţiei.

Arabia Saudită, ţara arabă de la Golful Persic cea mai populată (aproximativ 34 de milioane de locuitori), a raportat peste 361.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care peste 6.000 au fost mortale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...