Noul acord cu FMI ar putea creşte interesul pentru obligaţiunile guvernamentale în lei

Randamentele eurobondurilor româneşti au crescut vineri la cel mai ridicat nivel din ultima lună, investitorii anticipând că anunţul referitor la încheierea unui nou acord cu FMI anul viitor ar putea creşte cererea pentru obligaţiuni în monedă locală, transmite Bloomberg, preluată de BusinessWeek.
Economica.net - vin, 09 nov. 2012, 19:42
Noul acord cu FMI ar putea creşte interesul pentru obligaţiunile guvernamentale în lei

Randamentul obligaţiunilor denominate în euro cu maturitatea în 2018 a avansat cu 5 puncte de bază, sau 0,05 pnucte procentuale, la 4,75%, cel mai ridicat nivel din 4 octombrie.

Moneda naţională s-a depreciat spre finalul sesiunii interbancare, într-o piaţă cu interes redus la tranzacţionare, iar cotaţiile au urcat până la 4,5290 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel al zilei. Rata de referinţă publicată vineri de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 0,64 bani, la 4,5220 lei/euro.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că un nou acord de precauţie cu FMI ar acţiona drept plasă de siguranţă împotriva „turbulenţelor serioase” de pe pieţele financiare, notează Bloomberg.

Acordul preventiv aflat în derulare ar trebui să se încheie în luna aprilie, iar vineri a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat vineri că misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată cel mai probabil în luna februarie.

„Credem că un nou acord preventiv cu FMI va fi un factor pozitiv pentru obligaţiunile guvernamentale denominate în lei”, comentează analistul Nicolae Covrig de la Raiffeisen Bank într-o notă transmisă vineri, citată de Bloomberg.

Banca austriacă vede şanse reduse ca Ministerul Finanţelor să acceseze din nou finanţare de pe pieţele externe până la sfârşitul acestui an, având în vedere calendarul electoral.

Randamentul eurobondurilor româneşti cu scadenţa în 2019 a crescut cu 4 puncte de bază, la 5,04%, iar cel al obligaţiunilor în dolari cu maturitatea în 2012 a avansat de asemenea cu 4 puncte de bază, la 4,642%, potrivit datelor Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...