Noul acord nuclear: SUA marchează intrarea tratatului Start într-o nouă etapă şi aminteşte Rusiei obligaţiile ce-i revin

Washingtonul, care şi-a prezentat săptămâna trecută noua 'poziţie nucleară', a dat asigurări că respectă limitele impuse arsenalului SUA prin noul tratat Start - care marchează luni o nouă etapă - şi i-a amintit Rusiei obligaţiile care îi revin în acest cadru, informează AFP.
Economica.net - lun, 05 feb. 2018, 09:25
Noul acord nuclear: SUA marchează intrarea tratatului Start într-o nouă etapă şi aminteşte Rusiei obligaţiile ce-i revin

Tratatul de reducere a armelor strategice semnat în 2010 de Moscova şi Washington şi intrat în vigoare în 2011 prevede reducerea progresivă, într-o perioadă de 10 ani, a numărului de focoase nucleare deţinute de cele două mari puteri, limitarea numărului de vectori şi verificări reciproce, precum şi schimburi de date.

‘Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă au lansat noul tratat Start (New Start) acum şapte ani’, aminteşte luni într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA. ‘Data de 5 februarie 2018 marchează data intrării în vigoare a limitărilor centrale impuse de tratat arsenalului nuclear strategic al fiecărei ţări’, subliniază Departamentul de Stat. Washingtonul reafirmă în acelaşi timp că în ce-l priveşte respectă aceste limite încă din august anul trecut.

‘Federaţia Rusă şi-a reiterat în mai multe rânduri ataşamentul faţă de Noul tratat Start, inclusiv în ce priveşte respectarea acestor limitări centrale, şi ne aşteptăm ca schimbul de date prevăzut prin tratat să se desfăşoare în scurt timp să confirme acest angajament’, precizează în comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Joi, aceasta s-a arătat încrezătoare, declarând presei că SUA nu au ‘niciun motiv să creadă că guvernul rus nu va respecta aceste limite’. Peste o lună, SUA şi Rusia ‘vor face schimb de date şi sperăm că fiecare ţară va confirma respectarea tratatului de către cealaltă imediat ce va fi posibil după acest schimb de date’, a menţionat responsabila americană.

Vineri – cu câteva zile înainte de jalonul din 5 februarie -, Pentagonul a făcut publică noua ‘poziţie nucleară’ a Washingtonului, care vizează dotarea SUA cu noi arme cu putere redusă, ca ‘răspuns’ la demersurile de înarmare ale Rusiei. Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să-şi modernizeze arsenalul de 2000 de arme nucleare tactice, prin eludarea obligaţiilor ce-i revin conform tratatului New Start, care nu ia în calcul decât armele strategice, servind ca bază pentru doctrina descurajării.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump notează în comunicatul de luni că noul tratat Start – încheiat în timpul administraţiei precedente a lui Barack Obama – ‘întăreşte securitatea SUA’ şi a aliaţilor lor şi susţine relaţii ruso-americane ‘mai stabile, mai transparente şi mai previzibile’, într-un moment în care acestea sunt la un nivel foarte scăzut. Tratatul joacă aşadar un rol ‘crucial într-un moment în care încrederea s-a deteriorat şi ameninţarea unor neînţelegeri s-a accentuat’, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat american.

Într-un interviu apărut tot luni în cotidianul Izvestia, ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov se pronunţă la rândul său pentru reluarea dialogului dintre Rusia şi SUA cu privire la apărarea antirachetă. ‘Vreau să subliniez relevanţa în creştere a problemei apărării antirachetă. Vă amintesc că în preambulul actualului Start este menţionată legătura indestructibilă dintre armele strategice ofensive şi apărarea antirachetă’, afirmă Riabkov.

‘Nu a existat de multă vreme un dialog specific şi concret pe această temă cu americanii. A venit momentul să reluăm acest dialog’, adaugă oficialul rus, în interviul citat de agenţia Xinhua.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...