Noul Cod Fiscal: Cum se va calcula impozitul pe drepturi de autor în 2016

Noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015 a fost recent publicat în Monitorul Oficial și ne aduce modificări, unele de substanță, cu privire la impozitarea veniturilor din cedarea drepturilor de proprietate intelectuală - drepturi de autor și drepturi conexe realizate de persoanele fizice începând cu anul 2016.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 21:01
Noul Cod Fiscal: Cum se va calcula impozitul pe drepturi de autor în 2016

Dacă ar fi să sintetizăm impozitarea acestei categorii de venituri, observăm păstrarea unei proceduri similare de impozitare cu cea existentă în anul curent, aplicându-se o cotă de impozit pe venit de 16%, și introducerea obligației plății asigurărilor sociale pentru pensii în procent de 10,5%, concomitent cu obligația plății contribuției individuale la asigurările de sănătate în procent de 5,5%. Trebuie să precizăm că baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut realizat, diminuat cu o cotă de cheltuieli forfetare de 40% din venitul brut (faţă de 20% în prezent – n.r.), iar asigurările sociale sunt plafonate superior. Obligația contribuției la sănătate se aplică cu derogare pentru unele categorii de persoane”, scrie, pentru ECONOMICA.NET, fiscalistul Adrian Benta. Potrivit noului Cod fiscal, drepturile de autor implică în continuare o plată anticipată, prin reţinere la sursă, a impozitului în procent de 10%, deci la final de an se va face o regularizare, până la întrunirea impozitului pe venit de 16%. Persoana fizică are obligația să depună declarație anuală de venit, ocazie cu care se regularizează și diferența de impozit.

Reținerea și plata asigurărilor sociale pensii în procent de 10,5%.

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, datorează contribuţia de asigurări sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii sumelor respective, conform noului Cod fiscal.

Obligaţia reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie, se reţine şi se plătește de către plătitorul de venit.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă de 40% şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. Încadrarea în plafonul lunar reprezentând echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut se face de către plătitorul de venituri.

Plata contribuției de sănatate

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă, de asemenea, diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă.

Foarte important : Pentru anul 2016 se introduce o dispoziție derogatorie de la plata contribuției de sănătate pentru persoanele fizice ce realizează și alte venituri supuse contribuției la sănătate. Nu se datorează, în anul 2016, contribuție la asigurările de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, dacă în aceeași perioadă fiscală persoana fizică este salariat.

Adrian Benta face precizarea că pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul prevăzute nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. El a făcut pentru ECONOMICA.NET şi o simulare de impozitare a drepturilor de autor.

Studiu de caz. Domnul Popescu Ionescu este cetățean român cu rezidență fiscală în țară. Acesta este de profesie jurnalist și încasează în luna ianuarie 2015 venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Potrivit contractului semnat, părțile au agreat stopajul la sursă a impozitului în procent de 16%, impozit final, iar venitul brut al acestei luni este de 10.000 lei. Cat este venitul net, ce impozite se rețin și plătesc, cunoscând ca aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică?

Venit brut 10.000 lei
Cheltuieli forfetare 40% = 4.000 lei
Baza de calcul asigurări sociale 10.000 lei – 4.000 lei = 6.000 lei
– reținere contribuție pensii = 6.000 x 10,5% = 630 lei
– reținere contribuție sănătate = 330 lei
Bază de calcul impozit pe venit= 6.000 – 630 – 330 = 5.040 lei
Impozit pe venit 5.040 x 16% = 807 lei
Total impozite și contribuții = 1.767 lei
Venit net = 8.233 lei

Notă: dacă s-ar fi aplicat procedura cu impozit anticipat 10%, acest procent se aplică la venitul brut, conform art. 72 din Codul fiscal. Deducerile se realizează prin depunerea declarației anuale de venit.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  cu o zi-două întârziere
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  ...
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate......
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Noul regulament de furnizare a energiei electrice vine cu noutăți importante referitoare și la facturi. Toate facturile ...
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
Noul BMW 3.0 CSL pune la dispoziția șoferului 560 CP, un record pentru modelele cu şase cilindri în linie, și un cuplu ...
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – studiu
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – ...
Criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile, indică un studiu ...