1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Noul Cod Fiscal: Verificări la contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, consideraţi cu risc crescut

Proiectul de act normativ include şi un set de reglementări privind combaterea evaziunii fiscale. Astfel, toate persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA de către organele fiscale şi care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA, vor fi supuse verificării criteriilor de înregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

05 dec, 2014 | Agerpres

În prezent, numai contribuabilii nou înfiinţaţi şi cei care se înregistrează prin opţiune ca plătitori de TVA, ulterior înregistrării fiscale, sunt supuşi verificării criteriilor de înregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, scrie Agerpres.

Totodată, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodică a unor categorii de persoane impozabile deja înregistrate în scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut - în cazul persoanelor impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA prin depăşire de plafon, de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerţului menţiuni privind modificarea sediului social, de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerţului menţiuni privind schimbarea asociaţilor şi/sau administratorilor.

Aceste măsuri sunt menite să elimine avantajul concurenţial neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, şi, totodată, să conducă la îmbunătăţirea colectării TVA. Măsurile sunt promovate în condiţiile în care experienţa instituţională a arătat că aportul TVA la buget a fost puternic afectat de fenomene de evaziune fiscală, caracterizate prin implicarea unui număr semnificativ de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, în lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

De asemenea, prin proiectul postat pe site-ul MFP vor fi introduse în legislaţia naţională prevederi din normele comunitare, în cazul aplicării regimului special pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune, prestate către persoane neimpozabile începând cu data de 1 ianuarie 2015. În cazul în care România este statul membru de înregistrare, din sumele transferate fiecărui stat membru UE va putea reţine la bugetul de stat un procent din sumele transferate fiecărui stat membru de consum.

Proiectul de act normativ menţine prevederile în vigoare cu privire la taxarea inversă pentru comercianţii de energie electrică, însă introduce prevederi cu privire la declaraţiile pe propria răspundere pe care trebuie să le depună această categorie de comercianţi. Proiectul de act normativ va fi supus consultării publice, iar ulterior va fi transmis spre analiză şi adoptare Guvernului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO