Noul Contract-cadru: Avizele epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate a elevilor şi preşcolarilor vor fi gratuite

Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 - 2017, ce va intra în vigoare la 1 iulie, prevede acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi.
Economica.net - vin, 17 iun. 2016, 11:40
Noul Contract-cadru: Avizele epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate a elevilor şi preşcolarilor vor fi gratuite

Potrivit unui comunicat al CNAS, remis vineri AGERPRES, contractul-cadru întăreşte obligaţia generală a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguraţii despre consecinţele nerespectării indicaţiilor terapeutice şi clarifică obligaţia acestora de respectare a protocoalelor terapeutice în vigoare.

Situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni se completează cu cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii), precum şi tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

În cazul medicinei dentare se prevede că minorilor li se vor putea acorda consultaţii o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent. Totodată, se introduce un nou serviciu decontat de CNAS – obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, alte servicii fiind redefinite.

Efectuarea de RMN la sâni, cu sau fără substanţă de contrast, se introduce printre serviciile decontate pentru asistenţa medicală ambulatorie paraclinică, renunţându-se însă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului.

‘Au fost revizuite reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale, o revizuire similară fiind prevăzută şi în cazul sesizării de neconcordanţe între medicamentele/ materialele sanitare eliberate şi cantitatea de medicamente/ materiale sanitare achiziţionate de farmacii’, se arată în comunicat.

Pentru asistenţa medicală spitalicească se introduce condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore/zi. Pentru pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu va mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Pentru furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentării, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodică pentru dispozitivele medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie, după caz.

‘Asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă (pentru copiii cu malformaţii congenitale având vârsta peste 3 ani). În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurări de sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv’, se precizează în comunicatul CNAS.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o hotărâre de completare a noului Contract-cadru, care are ca principal scop crearea fundamentului legal pentru renunţarea la raportarea bilunară/ lunară/ trimestrială a serviciilor efectuate de furnizori, după caz, în favoarea raportării online în timp real. Perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate offline urmează să fie extinsă de la 72 de ore din momentul acordării la 3 zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare/ sărbătorile legale.

Totodată, actul normativ vizează optimizarea informării asiguraţilor prin introducerea obligativităţii afişării la furnizori a informaţiilor privind pachetele de servicii medicale şi a tarifelor corespunzătoare, în formatul stabilit de CNAS.

Hotărârea mai urmăreşte revizuirea sancţiunilor aplicabile furnizorilor de servicii medicale, implementarea unui sistem de management a listelor de prioritate la nivelul asistenţei medicale paraclinice din ambulatoriu şi a asistenţei spitaliceşti, în vederea optimizării transparenţei în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi punerea în aplicare a OUG nr. 20/2016 privind creşterile salariale la nivelul unităţilor sanitare publice.

În prezent, pe circuitul instituţional de avizare se află proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru, în care au fost incluse mai multe propuneri ale organizaţiilor reprezentative ale furnizorilor de servicii medicale, cum ar fi, de exemplu, cea a medicilor de familie referitoare la redefinirea grupelor de vârstă pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacienţii minori sau cea referitoare la modificarea unor servicii medicale preventive şi profilactice.

‘Noul Contract-cadru este un pas înainte în optimizarea cadrului legislativ din domeniul asigurărilor sociale de sănătate în beneficiul asiguraţilor. Această optimizare se află permanent în centrul preocupărilor noastre şi va avea ca efect îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România’, susţine Radu Ţibichi, preşedintele CNAS, citat în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de electricitate ale Ucrainei ar urma să crească miercuri cu 50%
Importurile de electricitate ale Ucrainei ar urma să crească miercuri cu 50%
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi soarelui, a......
Cisco: 73% dintre companiile globale se aşteaptă ca un atac cibernetic să le afecteze afacerile, în următoarele 12 – 24 de luni
Cisco: 73% dintre companiile globale se aşteaptă ca un atac cibernetic să le afecteze afacerile, în următoarele 12 – ...
Aproape trei sferturi (73%) dintre organizaţiile globale sunt de părere că un incident de securitate cibernetică este ...
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din ...
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...