Noul departament rezidenţial al JLL vrea să susţină piaţa inchirierilor, în special pe partea corporatistă

Andreea Hamza, şeful nou înființatului departament rezidențial al consultantului imobiliar JLL, s-a întors în rândul consultanților imobiliari după o perioadă de opt ani în care a activat în cadrul a mai mulți dezvoltatori imobiliari. La JLL, Andreea Hamza va încerca să dezvolte un proiect care să livreze servicii de studii de piață, de asistență în achiziții sau dezvoltări de proiecte rezidențiale, investment sales, dar și corporate rents sau cămine pentru studenți și azile pentru bătrâni.
Răzvan Zamfir - Dum, 22 sept. 2019, 10:59
Noul departament rezidenţial al JLL vrea să susţină piaţa inchirierilor, în special pe partea corporatistă

Departamentul rezidențial la JLL, încă în formare, intenționează să susțină dezvoltarea pieței de build to rent, deși România e o piață de cumpărători.

„Deși în România preferințele sunt pe cumpărături, încercăm să impunem și modelul locuințelor de închiriat. Dacă calculele ies pe plus, s-ar putea face, de ce nu? Dezvoltatorii nu au de ce să se dea la o parte, dar, firește, depinde de amplasament, de teren etc. De altfel, există Vitan Estates, proiect construit exclusiv pentru închiriat, chiar și Stejarii, deși acolo vorbim despre altă categorie. Cât privește cererea, ea există, sunt în majoritate tineri”, spune Andreea Hamza.

Potrivit șefei noului departament rezidențial al JLL, un potențial client sunt și corporațiile, care angajează oameni din afara orașului sau țării și închiriază portofolii de apartamente pentru aceștia.

„Piața chiriilor din București e destul de solidă, crește, sunt zone care cresc chiar bine. O lege a chiriilor care să fie și aplicată ar fi utilă, dar, după cum spuneam, la noi, majoritatea, inclusiv autoritățile, se concentrează pe proprietate. Dar lucrurile vor începe să prindă contur și la noi”, susține Hamza.

E greu de crezut că piața rezidențială se va prăbuși ca în 2008

„La un moment dat, va apărea o problemă pe piață, dar cererea e reală, există și crește constant. Nu există speculații ca acum zece ani, deși e adevărat că prețurile au cam crescut în ultima perioadă. Deocamdată a apărut o stabilizare pe piață, dar nu cred. M-aș feri să zic că nu e niciun pericol, dar nici nu m-aș panica”, explică Andreea Hamza.

Pe piață sunt investitori, în special, dintre cei mici, care cumpăra unul-două-zece apartamente, dar cei mari decamdată lipsesc.

„Noi încercăm să aducem jucători prezenți pe piețele asiatice, chineze, care sunt foarte interesați de investiții rezidențiale. Fie să le cumpere și să le închirieze, fie să le cumpere deja închiriate, ceea ce ar fi cel mai ușor”, susține Hamza.

Compania are deja câțiva clienți, pe care-i ajută la dezvoltarea proiectelor, dar și cu studii de piață, și speră ca portofoliul de clienți să se majoreze.

„Din fericire, piața crește și proiectele se îmbunătățesc. Apar proiecte cu tehnologii inovatoare, se încearcă diversificare și calitatea e peste medie”, conchide Hamza.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...