Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei este decis să menţină politica monetară restrictivă

Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, Fatih Karahan, a declarat că actualul nivel al politicii monetare restrictive va fi menţinut - primul său comentariu de la numirea sa în funcţie, sâmbătă, transmite Bloomberg.
AGERPRES - Dum, 04 feb. 2024, 17:22
Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei este decis să menţină politica monetară restrictivă

Într-un comunicat în engleză publicate pe site-ul instituţiei, Karahan a afirmat că stabilitatea preţurilor reprezintă „prioritatea” Băncii Centrale a Turciei, scrie Agerpres.

„Suntem decişi să menţinem politica monetară restrictivă până când inflaţia va scădea la un nivel apropiat de ţinta noastră. Vom urmări cu atenţie aşteptările privind inflaţia şi evoluţiile preţurilor. Suntem pregătiţi să acţionăm în cazul oricăror deteriorări ale perspectivelor inflaţioniste”, a explicat oficialul.

Vineri seară, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, şi-a anunţat demisia surprinzătoare din funcţie, citând nevoia de a-şi proteja familia pe fondul atacurilor asupra reputaţiei sale.

Numită în funcţie în urmă cu doar opt luni, Hafize Gaye Erkan este prima femeie care a ocupat postul de guvernator al Băncii Centrale a Turciei. După două decenii în care a trăit în SUA şi a ocupat posturi de conducere la mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs, Erkan a demarat o schimbare radicală de direcţie la Banca Turciei, după mai mulţi ani de dobânzi reduse care au alimentat inflaţia şi i-au alungat pe investitorii străini. Începând din luna iunie a anului trecut, când Erkan a preluat postul de guvernator, şi până în prezent Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5%, până la 45%. La finalul şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, Erkan declara că programul său economic începe să dea roade citând creşterea rezervelor valutare şi încetinirea inflaţiei ca dovezi de succes.

Ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, şi-a arătat sprijinul faţă de Karahan, descriindu-l „extrem de pregătit” pentru această funcţie.

„Cu experienţa sa profundă, mai ales la New York, nu am nicio îndoială că va excela în noul său role. Disciplina fiscală va ajuta la susţinerea procesului de dezinflaţie”, a declarat Simsek.

Luni, autorităţile de la Ankara ar urma să anunţe datele privind evoluţia preţurilor în ianuarie, analiştii estimând o rată anuală a inflaţiei de aproape 65%. În decembrie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 64,77%, faţă de un nivel de 61,98% în noiembrie. Este cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, când inflaţia s-a situat la 84,39%.

2023 a fost al doilea an consecutiv în care rata inflaţiei în Turcia s-a situat la 65%. Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a depăşit 70% anul trecut.

Banca Centrală a Turciei se aşteaptă ca inflaţia să crească la 70-75% în mai, înainte de a scădea la aproximativ 36% până la finalul lui 2024.

Noul guvernator este absolvent al Universităţii Bogazici din Istanbul şi anterior a lucrat ca economist la biroul din New York al Rezervei Federale americane precum şi la Amazon.com. De asemenea, Fatih Karahan a predat la Universitatea Columbia şi New York University şi în 2012 şi-a luat doctoratul în economie la Universitatea din Pennsylvania.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...