Noul pachet fiscal: Taxe noi pentru firmele mari şi micro, creşteri de accize în avans

Companiile care exploatează resurse minerale vor plăti noi impozite, special create pentru ele, potrivit ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Va fi schimbat şi sistemul de impozitare pentru IMM-uri şi pentru veniturile din agricultură.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 10:30
Noul pachet fiscal: Taxe noi pentru firmele mari şi micro, creşteri de accize în avans

El a arătat că va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obţinute din liberalizarea preţului la gaze, specificând că măsura priveşte companiile producătoare de gaze. Cele două companii care exploatează gaze sunt Petrom şi Romgaz.

În plus, Chiţoiu a spus că va fi introdusă o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene.
Potrivit ministrului, cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, de peste trei miliarde de lei, respectiv 0,5 puncte procentuale în PIB, se va duce pentru cofinanţare la fonduri europene.

Sistem “simplificat” de impozitare pentru agricultori şi IMM-uri

Chiţoiu a spus că pachetul de măsuri fiscale presupune o ajustare a impozitării în sensul simplificării impozitării pentru IMM şi microîntreprinderi care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro. Nu a dat încă detalii despre noul regim fiscal la care vor fi supuse aceste entităţi.

Ministrul a mai arătat că a fost simplificată şi lărgită baza de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile – vegetal, animal, pomicol – în sensul creării unui mediu concurenţial care să aibă ca efect eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.

Vicepremierul a precizat că va fi decalat calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.

„Sunt şi măsuri de corecţie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit în Codul fiscal, le vom da după ce facem toate calculele”, a mai spus Chiţoiu. El a arătat că toate aceste măsuri fiscale vor fi discutate în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Agriculturii, dar şi în CES.

Mâine, şedinţă specială de Guvern pentru aprobarea pachetului de măsuri fiscale

„Am aprobat politic liniile principale privind bugetul pe 2013. Domnii Chiţoiu şi Voinea vor finaliza la minister toate elementele tehnice, iar astă seară avem finalizat pachetul de măsuri fiscale. Mâine avem şedinţă de Guvern specială, de la ora 15.00, pentru aprobarea acestor măsuri premergătoare Legii bugetului, apoi eu am întâlnirea oficială cu FMI. Miercuri, în şedinţa de Guvern vom avea bugetul, astfel ca miercuri seară sau joi dimineaţă să plece la Parlament”, a anunţat, azi, premierul Victor Ponta, după şedinţa USL.

El a precizat că parametrii principali referitori la deficit, creştere economică, reduceri de cheltuieli, venituri suplimentare sunt agreaţi în principiu cu partenerii internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...