Noul pod a dublat volumul de afaceri al magazinelor din Vidin – presa bulgară

La zece zile după inaugurarea noului pod peste Dunăre, Calafat-Vidin, traficul rămâne intens, scrie miercuri cotidianul sofiot Duma.
Economica.net - mie, 26 iun. 2013, 07:08
Noul pod a dublat volumul de afaceri al magazinelor din Vidin - presa bulgară

În fiecare zi, sute de români şi bulgari, pe jos, pe biciclete sau cu maşini, traversează podul, iar volumul de afaceri al magazinelor din Vidin este dublu faţă de zilele de înaintea inaugurării podului, susţine publicaţia.

Numai în primele două zile de la deschidere, podul a fost traversat de peste 5.000 de vehicule şi peste 10.000 de călători, au declarat poliţiştii români de frontieră. Traversarea fluviului durează între 3 şi 5 minute, iar controlul de frontieră nu mai mult de 10 minute, totul este foarte repede. Traficul principal este de camioane.

De zece zile, piaţa de legume de la Vidin este luată cu asalt de români care cumpără orice. Românii cumpără de toate, pentru că în Bulgaria este mai ieftin. Parcările din Calafat sunt pline de maşini bulgăreşti. În orăşel, bulgarii sunt mai mulţi decât localnicii, se plimbă şi beau câte o cafea sau suc în cofetării. La rândul lor, românii dau năvală la cluburile şi discotecile din Vidin deoarece la Calafat nu sunt multe.

Există deja şi o cursa de autocar Vidin-Calafat-Craiova. Biletul între Vidin şi Calafat este de 5 leva (în jur de 2,5 euro), iar între Vidin şi Craiova – 15 leva (circa 7,5 euro).

Începând din 15 iunie, cele două bacuri bulgăreşti Bdin şi Pripiat 1, precum şi cel românesc Sălcuţa, nu mai circulă. Până la sfârşitul lunii iunie traversarea podului Calafat-Vidin este gratuită, iar din 1 iulie se va plăti 6 euro pe maşină, iar pietonii şi bicicliştii vor trece gratis.

Românii au luat cu asalt discotecile din Vidin, titrează miercuri şi ziarul Novinar. Comercianţii din cele două oraşe sunt foarte fericiţi pentru că în ultimele zile volumul afacerilor a crescut mult. Există un interes foarte mare printre români şi bulgari să cunoască ce este pe celălalt mal. Românii îşi fac cumpărăturile la Vidin, iar bulgarii sunt înnebuniţi după micii româneşti. Mulţi locuitori ai Vidinului se salvează de caniculă lângă piscinele din Calafat. Bulgarii au rămas foarte surprinşi cât de curat este pe celălalt mal al Dunării. Românii sunt atraşi în special de viaţa de noapte de la Vidin. Ziarul mai scrie că, în urma deciziei premierilor celor două ţări, Victor Ponta şi Plamen Oreşarski, până la sfârşitul lunii nu vor fi percepute taxe pentru traversarea podului cu autoturismul. După 1 iulie taxa va fi de 6 euro, dar România şi Bulgaria vor discuta reducerea ei, mai scrie Novinar.

Te-ar mai putea interesa și
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a început de vineri să desfăşoare etapa fazei de implementare a măsurii de restructurare a personalului, acţiune care a fost lansată......
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Producătorul de ciment Holcim a anunţat vineri că şi-a îmbunătăţit estimările privind profitul anual şi că analizează ...
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Bittnet Group își convoacă acționarii ca să aprobe noi achiziții în valoare totală de până în 200 de milioane de lei
Grupul Bittnet (BNET) a anunță vineri că va începe o nouă rundă de tranzacții M&A care vor consolida poziția sa pe ...
Peste 20 de tone de deșeuri aduse din Macedonia de Nord au fost oprite la Punctul de Frontieră Giurgiu
Peste 20 de tone de deșeuri aduse din Macedonia de Nord au fost oprite la Punctul de Frontieră Giurgiu
O cantitate de peste 20 de tone deşeuri tip PET, transportată ilegal din Republica Macedonia de Nord pentru o societate ...