„Noul” premier al Italiei aduce bucurie la Bruxelles şi Berlin şi regrete la Budapesta

Desemnarea lui Giuseppe Conte să formeze din nou viitorul guvern de la Roma a fost bine primită la Bruxelles şi Berlin, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urându-i premierului italian succes în formarea echipei, iar ministrul german de finanţe Olaf Scholz a salutat revenirea unui guvern ''progresist'' în Italia, în timp ce premierul ungar Viktor Orban i-a transmis o scrisoare de mulţumire lui Matteo Salvini, liderul partidului Liga izolat de noua coaliţie, potrivit agenţiilor DPA, Reuters şi MTI.
Economica.net - joi, 29 aug. 2019, 12:30

”Italia joacă un rol central în familia noastră europeană şi contăm pe contribuţia ei activă la proiectul european”, a declarat joi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, adăugând că Juncker va discuta în cursul acestei zile cu premierul Conte, căruia îi urează succes în formarea unui nou cabinet.

Pe de altă parte, Mina Andreeva i-a amintit premierului italian să nominalizeze cât mai repede comisarul european din partea Italiei pentru viitoarea Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen.

La rândul său, ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a declarat că noua coaliţie guvernamentală italiană formată din Partidul Democrat (PD) şi Mişcarea 5 Stele (M5S) este o veste bună pentru UE şi că el este bucuros să vadă că un guvern ”stabil şi progresist” va fi instalat la Roma.

Această nouă coaliţie izolează pe scena politică italiană partidul de extremă dreapta Liga, condus de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvivi. Acesta a avut relaţii dificile cu Bruxelles-ul din cauza politicilor sale economice cu un pronunţat caracter social şi a măsurilor sale de oprire a migraţiei ilegale. Acestea i-au sporit popularitatea în rândul italienilor, astfel că în urma neînţelegerilor repetate cu M5S a decis să rupă coaliţia de guvernare, sperând că vor fi convocate alegeri anticipate pe care le-ar fi câştigat uşor. Dar în final Salvini a pierdut pariul, M5S aliindu-se cu PD.

”Vor putea evita votul o vreme, dar mai devreme sau mai târziu cuvântul le va reveni italienilor”, a scris Salvini miercuri seară pe reţelele de socializare, potrivit agenţiei EFE.

Principalul său aliat în UE, premierul ungar Viktor Orban i-a adresat o scrisoare în care îi mulţumeşte pentru eforturile sale ”în beneficiul Italiei şi al întregii Europe, inclusiv al Ungariei”.

”Noi, ungurii, nu vom uita niciodată că tu ai fost primul lider vest-european care a încercat să oprească migraţia ilegală să inunde Europa prin Marea Mediterană. Indiferent de viitoarele evoluţii politice în Italia şi a faptului că aparţinem unor grupuri politice europene diferite, noi te considerăm un camarad de arme în lupta pentru păstrarea moştenirii creştine a Europei şi oprirea migraţiei”, mai menţionează Orban în scrisoarea trimisă lui Salvini, citată de agenţia MTI.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu greva de la STB. Ce spune Nicuşor Dan
Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu greva de la STB. Ce spune Nicuşor Dan
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea ...
Câciu: Decontarea diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei va ţine cont de comportamentul furnizorilor
Câciu: Decontarea diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei va ţine cont de comportamentul furnizorilor
Decontarea către furnizori a diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei se va face ţinând cont ...
FMI: Costul pandemiei ar putea depăşi 12.500 miliarde de dolari până în 2024
FMI: Costul pandemiei ar putea depăşi 12.500 miliarde de dolari până în 2024
Fondul Monetar Internaţional crede că va revizui în creştere estimarea conform căreia pandemia de COVID-19 va costa ...