Noul preşedinte grec se angajează să lupte împotriva crizei şi „pentru Europa”

Noul preşedinte al Greciei, Prokopis Pavlopoulos, şi-a luat vineri angajamentul să lupte împotriva sărăciei şi a şomajului, pentru Grecia, dar şi "pentru Europa însăşi", transmite AFP.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 21:18
Noul preşedinte grec se angajează să lupte împotriva crizei şi

„Trebuie să contribuim cu toţii la lupta împotriva flagelului sărăciei şi şomajului”, a declarat Prokopis Pavlopoulos, profesor de drept public în vârstă de 64 de ani şi fost ministru conservator, la scurt timp după ceremonia de învestire.

Rata şomajului din Grecia, după şase ani de recesiune, este în continuare de peste 26%, iar nivelul sărăciei atinge 23,1%, potrivit statisticilor oficiale.

„Lupta dusă de Grecia nu are în vedere numai poporul său, ea este şi pentru Europa însăşi”, a afirmat şeful statului elen. „Din nefericire, criza a obligat Europa să facă paşi înapoi în ultimii ani”, a adăugat el.

Noul preşedinte proeuropean a fost ales în februarie cu o largă majoritate a deputaţilor, pentru un mandat de cinci ani. El a fost propus de premierul Alexis Tsipras, al cărui guvern condus de stânga radicală încearcă să negocieze cu creditorii internaţionali un nou plan de reforme, debarasat de măsurile de austeritate economică care au apăsat asupra ţării cu începere din 2010. Grecia luptă din greu să convingă unii parteneri europeni, în special Germania, să relaxeze politica de reforme impuse Atenei.

Candidatura lui Pavlopoulos i-a surprins pe unii dintre membrii Syriza, fiind cunoscut faptul că a ajutat la numirea unor prieteni în cadrul administraţiei în perioada cât a ocupat funcţia de ministru de interne, între 2004 şi 2009.

Reputaţia sa a fost din nou afectată cu prilejul protestelor violente din 2008, declanşate de uciderea unui licean de 15 ani de către un poliţist la Atena.

Mai recent, i s-a reproşat că nu a intervenit când un membru al formaţiunii de extremă dreapta Zori Aurii a pălmuit o deputată comunistă sub ochii săi, în 2012, în cursul unei dezbateri televizate.

Noul preşedinte, care îi succede lui Carolos Papoulias, va putea duce la îndeplinire maxim două mandate de cinci ani. Susţinătorii săi remarcă fineţea sa diplomatică şi vastele competenţe în drept, mai scrie France Presse.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...