1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Noul program de guvernare: TVA de 9% la mâncare, reducerea CAS şi lărgirea bazei de impozitare

Cotă redusă de TVA, de 9%, la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19%, reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite şi o lărgire a bazei de impozitare. Acestea sunt prevederile din noul program al Guvernului Ponta 3.

07 mar, 2014 | ECONOMICA.net

De asemenea, salariul minim va creşte, în trepte, până la 1.100 de lei, până în 2016.

'Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale. Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite. Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit', se arată în programul politic al Executivului.

Documentul mai prevede alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului, scutirea de impozitare a profitului reinvestit în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători.

'Analizăm extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare. Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite', se precizează în programul adoptat de Guvern.

Vezi Programul de Guvernare, integral, aici

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO