Noul proprietar al combinatelor din Târgovişte şi Buzău aşteaptă profit operaţional zero în acest an

 Invest Nikarom, noul proprietar al celor cinci combinate siderurgice deţinute până acum o lună de grupul rus Mechel, se aşteaptă ca la sfârşitul acestui an să înregistreze profit operaţional zero la unităţile din Târgovişte şi Buzău, şi va face disponibilizări de personal "destul de mari".
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 13:02
Noul proprietar al combinatelor din Târgovişte şi Buzău aşteaptă profit operaţional zero în acest an

„În acest an planul este să aducem uzinele din Târgovişte şi Buzău pe EBITDA zero. (…) În 2011 uzinele Mechel din România au avut pierderi cumulate de 130 milioane euro, iar anul trecut de 200 milioane de lei”, a declarat joi Olga Chumakova, reprezentant al Invest Nikarom, la o întâlnire cu presa.

Invest Nikarom din Bucureşti a cumpărat în februarie, de la grupul rus Mechel, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), cele cinci combinate metalurgice pe care le deţinea în România.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Invest Nikarom are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente şi este controlată în proporţii egale de părinţii Olgăi Chumakova, respectiv Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.

Olga Chumakova a adăugat că Invest Nikarom intenţionează să pornească şi alte secţii de producţie de la combinatele siderurgice, cu excepţia unităţilor de la Oţelu Roşu şi Brăila, care sunt în conservare.

„Când am produs la maxim am avut şi pierderile cele mai mari. Nu credem că este rentabil să funcţionăm la capacitate maximă. Pentru tot ce producem în acest moment acum avem contracte. Anul trecut am furnizat produse şi pentru Catedrala Mânturii Neamului”, a spus ea.

Intenţia Invest Nikarom este să continue producţia în combinatele preluate de la Mechel şi nu să le vândă la fier vechi, însă în unele cazuri noul proprietar renunţa la unele secţii nefolosite sau închiria unele active.

Chumakova a precizat că vor avea loc „disponibilizări de personal destul de mari” combinatele preluate de la Mechel.

„La Târgovişte vor rămâne 1.500 de angajaţi, suficienţi pentru o producţie lunară de 40.000 de tone, cantitate la care uzina este rentabilă. Oţelu Roşu rămâne în conservare pentru că produsele sale nu au cerere pe piaţă. Vor fi concediaţi 400 de angajaţi, rămân 30. La uzina din Buzău lucrează 500 de oameni, nu dăm pe nimeni afară. La Brăila sunt angajate 400 de persoane, deocamdată nu am luat o decizie, iar la Câmpia Turzii rămân toţi cei 350 de oameni”, a explicat Chumakova.

Ea a adăugat că lucrează în Mechel din 2002, când grupul rus a intrat pe piaţa siderurgică românească. După preluarea fabricilor de Invest Nikarom, printre primele măsuri luate de noul proprietar a fost schimbarea structurii organizatorice „stufoase”, astfel că din 50 de directori la nivel de ţară au rămas şase.

Potrivit lui Sergiu Lapti, reprezenant juridic al Invest Nikarom, în momentul în care Mechel a decis să vândă unităţile din România nu au fost prea mulţi investitori străini interesaţi să le cumpere, din cauza datoriilor mari între firmele din grup, de aproximativ 400 milioane de dolari.

„Pentru Moscova uzinele din România erau atât de nesemnificative încât nu erau o prioritate”, a mai spus Chumakova.

Consiliul Director al Mechel a aprobat anul trecut vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrau în strategia companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...