Noul reactor al instalaţiei de uree de la Azomureş va ajunge în ţară pe Dunăre

Noul reactor al instalaţiei de uree aparţinând Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Azomureş, din Târgu Mureş, cu o greutate de 160 de tone, va fi livrat pe Dunăre, în luna februarie a anului viitor, a anunţat la Ternitz, în Austria, directorul general al Schoeller Bleckmann Nitec (SBN) GmbH, Othmar Posch, executantul lucrării.
Economica.net - vin, 03 oct. 2014, 07:58
Noul reactor al instalaţiei de uree de la Azomureş va ajunge în ţară pe Dunăre

Potrivit lui Othmar Posch, SBN Ternitz va executa trei elemente ale instalaţii de uree, un reactor, o coloană de distilare şi un separator, care necesită o tehnologie inovatoare, sub licenţă Stamicarbon (Olanda), aplicată doar de câteva firme agreate.

‘Reactorul şi celelalte piese vor fi gata la sfârşitul lunii februarie iar până în prezent nu există întârzieri de execuţie. Punctul cel mai critic al întregii comenzi este sudura între placa tubulară şi ţevile din Safurex. Temperatura de sudură este în permanenţă controlată, iar înainte de a se apuca de lucru, sudorii sunt calificaţi la Chemoproject (firma cehă cu care Azomureş a semnat contractul pentru execuţia lucrării de modernizare a instalaţiei de uree, n.r.), unde se folosesc simulări privind temperatura de sudură, temperatura ţevilor şi a plăcilor, astfel încât în momentul realizării sudurii la reactor fiecare tub să fie sudat la aceeaşi temperatură. Pe baza acestor parametri se poate simula şi rata de coroziune. Pentru sudurile speciale la reactorul destinat modernizării Azomureş, la firma noastră există 6 posturi de lucru, iar fiecare sudură este verificată atât cu ajutorul ultrasunetelor, cât şi de inspectori calificaţi ai Chemoproject’, a arătat Posch.

Directorul general al SBN a mai precizat că reactorul pentru Azomureş are 500 de tuburi, iar la sudura fiecăruia dintre tuburi se introduce un film în zona de sudură a fiecărei ţevi, astfel încât să poată fi depistată orice eventuală eroare sau por.

Potrivit sursei citate, verificarea filmelor se face după fiecare sudură, iar tehnologia de fabricaţie este una extrem de sigură întrucât de 15 ani de când se foloseşte nu a cedat nicio sudură pe aceste tip de echipament.

De asemenea, directorul de investiţii al Azomureş, Vasile Stan, a precizat la Ternitz, după vizitarea halelor în care sunt confecţionate cele trei piese, că această companie a semnat un contract în valoare de 78 de milioane de euro pentru modernizarea instalaţiei de uree cu firma cehă Chemoproject, iar modernizarea acestor instalaţii se va face sub licenţă Stamicarbon din Olanda, firmă de prim rang în materie de instalaţii de producere a ureei.

‘Au o tehnologie foarte avansată şi sunt printre primii în lume în acest domeniu. Ingineria de detaliu este dezvoltată de firma Chemoproject în baza documentaţiei pe care o primesc de la Stamicarbon. Ceea ce am văzut aici, la Ternitz, sunt doar trei dintre utilajele care fac parte din această modernizare – cele mai importante am putea spune – pentru că sunt utilaje de înaltă presiune care lucrează într-un mediu foarte coroziv şi necesită materiale speciale. Ţevile şi căptuşelile acestor vase sunt realizate dintr-un material special, Safurex, care este foarte dificil de sudat în condiţii normale, necesită o tehnologie specială pe care o are deocamdată Stamicarbon şi Sandvik şi bineînţeles câteva firme agreate, printre care şi Scholler Bleckmann Nitec GmbH din Ternitz. Poolcondenser (reactorul) de 160 tone va fi livrat într-o singură piesă pe Dunăre, nu ştim exact până unde, probabil până la Constanţa, de unde va fi adus pe şosea. Din câte am înţeles, la Stamicarbon deja s-au făcut studiile şi există posibilitatea de a fi adus pe şosea. Pentru că au fost foarte multe discuţii, respectiv să fie trimis în două bucăţi şi să fie sudat de SBN în Azomureş, până la urmă s-a renunţat la această variantă fiind foarte complicată o sudură în şantier a acestui vas de înaltă presiune’, a arătat Vasile Stan.

Potrivit acestuia, tehnologia aplicată va duce la o creştere a capacităţii de producţie a instalaţiei de uree de la 900 de tone la 1.425 de tone, iar instalaţia va avea mai multe variante de funcţionare. Important este că soluţia de uree care se produce este trimisă la o instalaţie de granulare, care este complet nouă şi este realizată de asemenea după licenţă şi design Chemoproject.

‘Se reduc foarte mult emisiile, din punct de vedere al problemelor de mediu pe partea de uree. Această instalaţie de uree va rezolva problemele de mediu – contractual trebuie să se încadreze în BAT-uri (Best Aviable Test) şi are un dublu scop: mărirea capacităţii (de producţie) şi rezolvarea emisiilor (problemelor de mediu) (…) Toate piesele realizate de SBN Ternitz vor lucra la presiune de 160 de bari. Acum procedeul prin care lucrăm dezvoltă aproape de 200 de bari’, a arătat Stan.

Acesta a precizat că la semnarea contractului de 78 de milioane de euro între firma cehă Chemoproject şi Azomureş, în baza unui parteneriat între Chemoproject şi Stamicarbon, a fost aleasă firma Schoeller Bleckmann Nitec (SBN) din Ternitz, Austria, pentru a realiza trei dintre utilajele de înaltă presiune.

‘Utilajele au în componenţa lor materiale speciale dezvoltate de către firmă suedeză Sandvik şi firma Stamicarbon. Materialul acesta a ieşit pe piaţă în urma unor cercetări făcute de cele două companii şi are ca şi caracteristică faptul că este foarte rezistent la coroziune, deci se va plia foarte bine pe cerinţele pe care le avem noi. Sudura acestui material reprezintă elementul forte datorită faptului că necesită foarte multe luni de pregătire şi calificare a sudorilor sunt foarte puţine firme în Europa care sunt acreditate de către firmă Sandvik să realizeze aceste suduri complicate’, a subliniat directorul de investiţii al Azomureş.

Schoeller Bleckmann Nitec (SBN), care execută echipamentele pentru instalaţia de uree, are 160 de angajaţi, din care 90 de sudori de înaltă calificare, este specializată în execuţia de echipamente de dimensiuni mari, iar 90% din producţie este exportată în afara Europei.

Schoeller Bleckmann Nitec (SBN) a fost înfiinţată în 1862 iar din 2008 a fost preluată de Christof Group din Graz, Austria.

În cursul anului 2012, la preluarea de către compania elveţiană Ameropa a pachetului majoritar de acţiuni al Azomureş s-a decis demararea unor investiţii de peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea combinatului mureşean, astfel încât să se încadreze în normele de mediu şi să poate creşte capacitatea de producţie la 1,5 milioane de tone de îngrăşăminte anual, de la 1,3 milioane de tone cât produce în prezent.

În cadrul acestei investiţii vor fi modernizate instalaţiile de producere a amoniacului – două fabrici – fabrica de producere Uree va fi complet reconstruită, se va construi o nouă staţie de epurare a apelor uzate şi turnurile de granulare aferente secţiilor Azotat de Amoniu şi NPK, la care se adaugă un proiect de creştere a eficienţei energetice, care va duce la economii de energie electrică de 14.000 MWh în fiecare an.

Din totalul investiţiei de peste 200 milioane de euro, pentru instalaţia de uree există un contract semnat cu firma Chemoproject în Cehia sub licenţă Stamicarbon Olanda, în valoare de 78 de milioane de euro, care are termen de executare data de 31 decembrie 2015.

Toate investiţiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de Azomureş până la 1 ianuarie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...