Noul şef Romsilva: Regia Naţională a Pădurilor avea pe rolul instanţelor 2.800 de dosare de retrocedare, în S1

Retrocedările de păduri au creat şi creează în continuare probleme, iar la jumătatea acestui an pe rolul instanţelor de judecată existau 2.800 de dosare în care Regia Naţională a Pădurilor este parte, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ciprian Pahonţu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 12:37
Noul şef Romsilva: Regia Naţională a Pădurilor avea pe rolul instanţelor 2.800 de dosare de retrocedare, în S1

‘Problemele de retrocedare a pădurilor ne-au creat şi ne creează, în continuare, foarte multe probleme. La sfârşitul semestrului I, la 30 iunie 2016, aveam pe rolul instanţelor de judecată 2.800 de dosare în care Regia Naţională a Pădurilor este parte, dintre care 866 sunt strict dosare ce aveau ca obiect fond funciar. Suprafaţa cu care suntem în litigiu este de 533.000 de hectare’, a afirmat Pahonţu.

Directorul general al Romsilva a menţionat, totodată, că, la momentul actual, activitatea Regiei trece printr-un proces de transparentizare, urmărindu-se în acelaşi timp îmbunătăţirea calităţii profesionale a angajaţilor.

‘La preluarea acestui mandat am găsit o Regie cu o structură funcţională, chiar dacă, din punctul meu de vedere, are nevoie de aplicarea unor politici de modernizare. Şi pentru că dispunem de o bază solidă, avem în vedere creşterea competitivităţii, competenţei personalului Regiei, astfel încât să-i asigurăm o dezvoltare sustenabilă. Misiunea noastră principală se axează pe gestionarea durabilă a pădurilor, dar şi pe asigurarea stabilităţii economico-financiare a Regiei Naţionale a Pădurilor, iar pentru atingerea acestor ţinte este nevoie de îmbunătăţirea calităţii profesionale a angajaţilor. Activitatea Romsilva trece printr-un proces de transparentizare şi deja am luat nişte măsuri în acest sens. Pe site-ul Regiei am postat documentul privind indicatorii de performanţă pe care trebuie să-i atingă directorul general. Este o premieră, nu cred că aţi mai văzut până acum asemenea documente. Vrem ca Romsilva să beneficieze de o imagine corectă, prin măsurile pe care le vom lua’, a subliniat Pahonţu.

Conform sursei citate, pe primele cinci luni ale anului, execuţia bugetară a Romsilva se încadrează în parametri aproape normali, iar veniturile şi cheltuielile se situează la 84% din ţinta stabilită pentru jumătatea acestui an.

În ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă RNP-Romsilva, Pahonţu a amintit de lipsa unor politici de modernizare, diminuarea resursei forestiere, tăierile ilegale de pădure şi lipsa cadastrului forestier.

‘O primă problemă pe care am constatat-o la preluarea mandatului este lipsa unei politici de modernizare a Regiei. Avem o organizare de tip piramidal, inflexibilă, bazată pe foarte mult centralism. Avem o problemă cu incoerenţa legislativă, dublată de norme tehnice rigide, neadaptate situaţiei actuale. De asemenea, avem în cadrul organizaţiei servicii publice, funcţii de autoritate publică, obligaţii ce nu sunt legate de pădure, toate amestecate la nivel organizaţional. Avem probleme cu diminuarea resursei forestiere, ca urmare a retrocedărilor din fondul forestier administrat şi o fragmentare majoră a suprafeţelor administrate. Avem tăieri ilegale de arbori din fondul forestier încă la un nivel foarte ridicat, mult mai ridicat faţă de ce se întâmplă în pădurile europene. Avem un sistem informatic neperformant care, la această dată, nu poate livra informaţiile necesare şi care continuă să întreţină foarte multă birocraţie. O altă problemă identificată este lipsa cadastrului pentru pădurile proprietate publică a statului şi foarte important delimitările între proprietari. Avem o problemă, sesizată şi de către presă, legată de neadaptarea managementului forestier în ariile naturale protejate’, a spus Ciprian Pahonţu.

RNP-Romsilva administrează, în prezent, 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat. Regia asigură servicii publice şi administrează un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de angajaţi, instituţia fiind al treilea cel mai mare angajator din România, după Poşta Română şi CFR.

De asemenea, RNP-Romsilva deţine în administrare 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.

Ciprian Pahonţu a preluat funcţia de director general al RNP – Romsilva în data de 7 iunie a acestui an, obţinând cel mai mare punctaj, respectiv 78,91 puncte, în cadrul concursului organizat pentru ocuparea acestui post.

Pahonţu a deţinut timp de aproape patru ani (iunie 2012 – martie 2016) funcţia de consilier al directorului general al RNP-Romsilva, după ce, anterior, în perioada martie 2010 – iunie 2012, a ocupat poziţia de director al Direcţiei Fond Forestier şi Amenajarea Pădurilor în cadrul Romsilva.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...