1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Noului Drum al Mătăsii - Lideri din 37 de ţări vor participa din 25 aprilie, la Beijing, la al doilea Forum Belt and Road

Şefi de stat sau de guvern din 37 de ţări vor participa la al doilea Forum al Noului Drum al Mătăsii, care va avea loc între 25 şi 27 aprilie la Beijing, a anunţat vineri ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, citat de EFE.

19 apr, 2019 | Agerpres

Potrivit lui Wang, la eveniment vor lua parte delegaţi din 150 de state şi organizaţii internaţionale, inclusiv secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Printre preşedinţii sau prim-miniştrii care se vor afla la Beijing se numără cei din Italia, Portugalia, Grecia, Rusia, Chile, Austria, Elveţia, Singapore, Filipine, Kenya, Pakistan, Egipt, Republica Cehă, Ungaria, Serbia, Mongolia, Vietnam sau Thailanda.

Cu toate acestea, multe state occidentale nu-şi vor trimite liderii (între care SUA, Canada, Regatul Unit, Germania, Franţa, Australia sau Spania), ci reprezentanţi "de înalt nivel".

Preşedintele chinez, Xi Jinping, va deschide reuniunea din 26 aprilie cu un discurs, urmat de o masă rotundă cu liderii prezenţi.

Wang a arătat că al doilea forum al iniţiativei, la care s-au alăturat deja 126 de ţări, îşi propune să atragă "cooperare de înaltă calitate" iar în acest an va cuprinde o conferinţă organizată în mod special pentru comunitatea de afaceri.

Ministrul de externe chinez a adăugat că forumul se va axa pe stimularea conectivităţii, explorarea de noi surse de creştere economică, crearea de noi sinergii şi cooperări şi promovarea dezvoltării verzi şi sustenabile.

Iniţiativa a fost lansată în 2013 de Xi pentru a articula cooperarea cu ţările din centrul, sudul şi sud-estul Asiei, precum şi cu estul Africii, pentru construirea de infrastructuri pentru promovarea dezvoltării şi a accelerării comerţului cu China.

Wang a subliniat că proiectul are acum o "bază mai solidă şi mai mulţi participanţi" şi devine "o cale curată pentru cooperare, prosperitate, deschidere, dezvoltare ecologică şi beneficii reciproce".

"Iniţiativa a aparţinut Chinei, dar oportunităţile sunt pentru toţi", a mai arătat oficialul citat.

Primul forum al Noului Drum al Mătăsii a avut loc în mai 2017, tot la Beijing, şi a beneficiat de prezenţa liderilor din 28 de state şi a delegaţilor din o sută de ţări.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO