Noutăţi în Sănătate de la 1 august: Salarii mai mari, gărzi suplimentare plătite, mai multe analize şi investigaţii gratuite

Peste 160.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor beneficia din 1 august de majorări salariale, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 100 la sută, iar serviciile medicale gratuite pentru pacienţi vor creşte, mai ales în stomatologie şi imagistică, prin aplicarea noului Contract Cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017, informează News.ro.
Economica.net - lun, 01 aug. 2016, 04:53
Noutăţi în Sănătate de la 1 august: Salarii mai mari, gărzi suplimentare plătite, mai multe analize şi investigaţii gratuite

Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea din sectorul public aduce majorări salariale pentru 163.000 de angajaţi din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Un medic primar cu gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist cu aceeaşi gradaţie va primi 557 de lei în plus la salariu, în timp ce un medic rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 de lei. Şi medicul rezident anul III va avea, din 1 august, salariul mare cu 294 de lei, iar medicul rezident anul I va primi în plus 312 lei, scrie News.ro.

Pentru medicii rezidenţi, din 1 august se majorează şi plafonul de la care se acordă bursa de rezident, până la 4.749 de lei, menţinându-se valoarea lunară a bursei de 670 de lei.

Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar va avea salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală, scopul fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, printre care secţiile sau compartimentele cu paturi de anestezie şi terapie intensivă şi cele de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personalul medical cu pregătire superioară au fost şi ele reglementate.

Astfel, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 75% pentru gărzile din timpul săptămânii şi între 50 şi 100% pentru weekend. Totodată, timpul din gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate, lucru care nu era clarificat până acum. De la 1 august va exista un contract individual de muncă încheiat cu cadrele medicale în care se stabilesc orele suplimentare de gardă.

Noutăţile din Contractul Cadru 2016-2017

Noul Contract Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 -2017 intră în vigoare la 1 august, după mai multe amânări, iniţial fiind vorba despre 1 aprilie, termen amânat apoi pentru 1 iulie, apoi cu încă o lună. Contractul Cadru aduce şi noutăţi care vor asigura funcţionarea coerentă a sistemului sanitar, după cum anunţau autorităţile din domeniu, în luna iunie.

Astfel, din 1 august, toţi furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să informeze asiguraţii despre consecinţele nerespectării indicaţiilor terapeutice. Totodată, se clarifică obligaţia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice în vigoare.

În asistenţa medicală primară, se reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru reintrarea în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi.

Situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni se completează cu cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective.

De asemenea, va fi scos serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilităţile necesare pentru acesta intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, se introduc noi proceduri diagnostic, cum ar fi electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii, precum şi tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

În Medicina dentară, noul Contract cadru prevede că minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent. Totodată, se introduce un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al cangrenei şi se redefinesc alte servicii.

În cazul asistenţei medicale ambulatorii paraclinice, din 1 august se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast şi se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului. De asemenea, se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale.

În asistenţa medicală spitalicească, se introduce din 1 august condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum şapte ore pe zi.

Tot din 1 august, pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, precum şi pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu vor mai trebui să prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Decontarea serviciilor efectuate în secţiile spitaliceşti de paliaţie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate în secţiile sau spitalele de bolnavi cronici.

Furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat sunt obligaţi să prezinte, la contractare, avizele de utilizare sau buletinele de verificare periodică pentru dispozitivele medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie.

Noul Contract Cadru aduce modificări şi în cazul farmaciilor, fiind revizuite reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între cantitatea de medicamente sau materiale sanitare eliberată şi cea achiziţionată.

Tootdată, asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă, în cazul copiilor cu malformaţii congenitale în vârstă de peste trei ani.

În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurări de sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv.

Tot din 1 august se introduce raportarea on-line în timp real. Perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate a fost extinsă de la 72 de ore la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare sau sărbătorile legale.

De asemenea, au fost simplificate demersurile de obţinere a unor dispozitive medicale, cum ar fi aparatele de oxigenoterapie, a fost introdusă posibilitatea acordării de servicii conexe actului medical de către fiziokinetoterapeuţi şi profesorii de cultură fizică medicală.

O altă noutate din Contractul Cadru este că pentru insuficienţa respiratorie severă pacientul se poate prezenta direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Prin noul document au fost redefinite şi condiţiile de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie-imagistică medicală şi de medicină nucleară. Astfel, durata unui aparat în laboratoarele de analiză este cuprinsă între minimum opt ani şi maximum 12 ani, iar pentru laboratoarele de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară, limita minimă este de nouă ani, iar cea maximă de 15 ani, prevăzute pentru durata normală de funcţionare.

Te-ar mai putea interesa și
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida SA, o companie deținută de investitori Italieni, cu același tip de......
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte ţări membre UE au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în care au tras ...