Nowotny, BCE: Şansele ca Grecia să achite marţi tranşa de împrumut către FMI sunt reduse

Achitarea de către Grecia a tranşei datorate Fondului Monetar Internaţional, de 1,6 miliarde de euro (1,77 miliarde de dolari) scadentă pe 30 iunie, este puţin probabilă, dar asta nu va echivala cu intrarea imediată în incapacitate de plată, a afirmat, luni, Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 10:04
Nowotny, BCE: Şansele ca Grecia să achite marţi tranşa de împrumut către FMI sunt reduse

‘În acest moment există o procedură a FMI prin care nu se declară imediat falimentul unui stat, dar, fireşte, cu cât sunt ratate mai multe termene limită, cu atât mai dificilă devine situaţia’, a avertizat Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Austriei.

Dacă grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internaţionali la viitorul referendum, va fi limitat ‘orice avans constructiv’ pentru detensionarea situaţiei, a afirmat oficialul FMI.

‘Este cât se poate de evident că, atunci, posibilităţile pentru noi soluţii constructive sunt foarte limitate’, le-a declarat jurnaliştilor Nowotny, apreciind situaţia din Grecia ca fiind ‘extrem de dramatică’.

Decizia surprinzătoare a şefului Guvernului elen, Alexis Tsipras, de a anunţa organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi a provocat stupoare şi i-a determinat pe europeni să lase să expire, marţi seară, programul de asistenţă financiară de care beneficia Grecia.

Luni dimineaţă, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 4%, în timp ce, la Paris, indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 4,7%. În Asia, bursa japoneză a închis în scădere cu 2,9%, indicele Hang Seng a închis prima şedinţă de luni în scădere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a înregistrat un recul de 3,34%.

‘Pe termen scurt, vom vedea o înrăutăţire a încrederii pe pieţe. Bondurile suverane, băncile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini’, a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, în Milano.

La sfârşitul anului trecut cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc şi Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro şi, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anunţat recent analiştii de la Berenberg. Luni, acţiunile HSBC şi Credit Agricole au scăzut cu 2,5% şi, respectiv, 8%.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, în dorinţa de evitare a colapsului sistemului financiar. Băncile şi Bursa de la Atena vor fi închise până în 6 iulie. Sunt afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Într-un discurs televizat adresat naţiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi restricţii asupra mişcărilor de capital, după ce Banca Centrală Europeană a decis, duminică, să nu majoreze finanţarea de urgenţă (ELA) destinată băncilor greceşti. Ameninţarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populaţia să-şi retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanţare de urgenţă, situat în prezent la 89 de miliarde de euro (99 miliarde de dolari), ar putea să nu fie suficient.

Grecia devine astfel a doua ţară din zona euro care impune restricţii asupra mişcărilor de capital, după decizia similară adoptată de Cipru în 2013. În aprilie 2015, Nicosia a ridicat şi ultimele restricţii impuse asupra mişcărilor de capital în timpul crizei financiare din 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...