Nu Codul fiscal trebuie schimbat, ci filosofia Fiscului

Simpla schimbare a filosofiei Fiscului, din "ANAF e prietenul contribuabilului" în "statul încasează taxe mici, dar de la TOATĂ lumea", i-ar rezolva liderului PSD, Liviu Dragnea, teama de ulterioare discuţii interminabile cu decidenţii internaţionali despre banii cu care vrea să-şi stingă promisiunile faţă de populaţie.
Ionut Tudorica - mie, 14 dec. 2016, 13:28

ANAF devenise în 2015 vedeta economiei, controversată, dar vedetă, cu rezultate incredibile, pe care toată lumea le-a atribuit şefului instituţiei de la acea vreme, temperamentalul Gelu Diaconu. Având sprijin necondiţionat din partea premierului Ponta, care avea nevoie de încasări solide pentru a-şi alimenta măsurile populiste, Diaconu şi-a făcut o armată din ANAF şi a îmbrăcat-o ca atare.

Armata Fiscului era non-stop pe televizoare şi în cârciumile frecventate de poporul activ social. În scurtă vreme, puţini oameni nu auziseră de “Antifraudă” şi începeau să audă şi de inspecţia fiscală şi chiar să facă diferenţa între ele.
 
El alesese să facă firmele să dea bon fiscal prin teroare. A şi reuşit, după ce a închis restaurante pentru 3 lei nefiscalizaţi. De la bodegile din Ferentari, până în Bellagio din Mamaia, toată lumea scotea bon. Tăvălugul pornit de ANAF a fost şi criticat şi aplaudat. Pe de o parte, pentru că închidea business-uri, de cealaltă, că închidea business-uri care făceau concurenţă neloială afacerilor bun-platnice.
 
Încasările statului mergeau atât de bine i-au permis lui Ponta să scadă TVA la alimente de la 24% la 9% fără ca bugetul să se resimtă. 

Plecarea lui Ponta peste noapte din fruntea guvernului l-a lăsat pe Diaconu fără sprijin. Dacian Cioloş a venit cu o altă filosofie pentru Fisc. A vrut ca instituţia să se transforme într-un prieten al contribuabilului. Să nu-l mai terorizeze, ci mai de grabă să-l convingă. Cum şeful Fiscului avea altă părere, a fost înlăturat şi a fost pus în loc un om care se potrivea viziunii lui Cioloş, tehnocratul de Big 4 de la KPMG, Dragoş Doroş. 

Un tip mai degrabă anost, neînţeles de colegii din ANAF. A ţinut ca ANAF să fie cât mai puţin prezent atât pe televizoare cât şi în pieţe. Pace şi înţelegere. O abordare diametral opusă celei a lui Diaconu. Nu neapărat o filosofie greşita, dar diferită, din care a rezultat un minus de 2,1% în veniturile statului în condiţiile unei creşteri economice de circa 4,9% anul acesta şi a unui avans de două cifre (!) al consumului. 

Soluţia pentru aplicarea măsurilor votate de peste 45% dintre cetăţenii care au mers la urne ar putea fi revenire la o politică mai activă a Fiscului, şi nu tăierea unor măsuri aşteptate de economie aşa cum legiuieşte Codul fiscal al României. 

Propunerea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a anula tăierile de taxe prevăzute de Codul fiscal e incorectă şi dezvăluie o neîncredere în resursele financiare. Dar asta ar fi valabil doar sub un nou Doroş. 

În contextul actual, alegerea şefului Fiscului ar putea fi chiar mai importantă decât desemnarea unui Premier. De această numire pot depinde chiar relaţiile României cu instituţiile internaţionale. Adică dacă vom avea sau nu nevoie de un nou acord cu FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar în funcție de cifra de afaceri, va ajunge până la finele anului la......
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...
Update:  Michael Kovrig şi Michael Spavor au ajuns în Canada. Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou au fost eliberați
Update: Michael Kovrig şi Michael Spavor au ajuns în Canada. Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ...
Update: Canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, deţinuţi în China de la sfârşitul anului 2018 şi eliberaţi vineri, ...