Sistemele informatice din sănătate, inclusiv cardul, nu funcţionează începând de ieri; tensiune maximă în cabinetele medicilor de familie UPDATE

Sistemele informatice din sănătate - sistemul cardului de sănătate, al reţetei electronice, SIUI - nu funcţionează deloc începând de ieri, atrage atenţia Societatea Naţională de Medicina Familiei, cel mai important for al medicilor de familie din ţara noastră. CNAS a recunoscut că lucrează la remedierea acestei probleme. "Funcționarea defectuoasă a platformei SIUI începând din 9 martie a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie, a generat întârzieri ale consultațiilor programate și a făcut dificilă acordarea de consultații pacienților cu afecțiuni acute. Toate acestea în condițiile în care îngrijorarea pacienților, dar și a medicilor față de riscul de îmbolnăvire cu COVID 19 este maximă", spun oficialii medicilor de familie.
Cristina Şomănescu - mie, 11 mart. 2020, 07:43
Sistemele informatice din sănătate, inclusiv cardul, nu funcţionează începând de ieri; tensiune maximă în cabinetele medicilor de familie UPDATE

Începând de ieri, 10 martie, sistemele informatice din sănătate au picat. Vorbim despre sistemul cardului de sănătate, al reţetei electronice şi de sistemul informatic unic integrat (SIUI). Acesteau au funcţionat greoi încă de luni, spun medicii de familie. De altfel, funcţionarea precară a cel puţin uneia dintre componentele platformei informatice din sănătate este o realitate aproape zilnică în cabinetele medicilor de familie, ignorată adesea de oficialii CNAS

Iată luarea de poziţie a reprezentanţilor medicilor de familie despre funcţionarea precară a sistemelor informatice în contextul epidemiei de COVID-19: 

„Medicii de familie, reprezentați de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), trag un semnal de alarmă cu privire la implicațiile funcționării deficitare a Platformei informatice a asigurărilor de sănătate – SIUI – în condițiile epidemiei cu COVID 19.

Funcționarea defectuoasă a platformei SIUI începând din 9 martie a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie, a generat întârzieri ale consultațiilor programate și a făcut dificilă acordarea de consultații pacienților cu afecțiuni acute. Toate acestea în condițiile în care îngrijorarea pacienților, dar și a medicilor față de riscul de îmbolnăvire cu COVID 19 este maximă, iar evitarea aglomerărilor umane reprezintă una dintre măsurile care previn îmbolnăvirea.

Am informat CNAS cu privire la pericolele pe care această disfuncționalitate le generează și am solicitat măsuri urgente de remediere.

Rugăm pe această cale pacienții să înțeleagă situația existentă, să înțeleagă faptul că SNMF a semnalat pericolul informând CNAS, dar rezolvarea acestei situații nu depinde de medicii de familie.

Dorim să transmitem pacienților noștri că în această perioadă, mai mult ca oricând, au prioritate la consultații persoanele cu afecțiuni acute. Rugăm pacienții cu afecțiuni cronice să apeleze cu aceeaşi încredere la medicul de familie, dar să renunțe la solicitările care suportă amânare”, se arată în luarea de poziţie a medicilor de familie reuniţi în SNMF.

Reacţia CNAS

În perioada în care Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcţioneză, furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale, spune CNAS, într-un comunicat oficial, emis ieri.

UPDATE 11 martie, ora 13:00 PIAS e în continuare picată, CNAS spune că lucrează inclusiv pe timpul nopţii ca să rezolve problema.  

„Pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) se lucrează permanent, inclusiv în cursul nopții. Până la remedierea totală a platformei informatice, furnizorii aflați în relație contractuală cu Casele de Asigurări de sănătate vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale. În situația actuală, pentru utilizarea sistemului offline, furnizorii trebuie să deconecteze conexiunea la Internet a calculatorului utilizat.
Pe perioada de nefuncționalitate a PIAS, pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile prevederile art. 207 – 210 din HG nr. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din HG nr. 155/2017. În acest sens, pentru întreaga perioadă în care funcționarea PIAS este întreruptă, președintele CNAS va emite un ordin care va cuprinde procedura de transmitere în platforma informatică a serviciilor acordate off-line şi procedura de validare a acestora”, spun oficialii CNAS.

Citeşte în Economica.net şi: Dezastrul sistemului informatic din sănătate: cel puţin una dintre componentele sale nu funcţionează o treime din an

UPDATE 16 martie PIAS a fost repusă în funcţiune, spune CNAS

Începând cu data de 16 martie 2020, ora 8:00, a fost reluată funcționarea PIAS.

Astfel, conform reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen de trei zile lucrătoare de la prestarea serviciului. Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul, renunțându-se astfel la dispozițiile speciale utilizate pe perioada în care PIAS a fost blocată.

Pe perioada în care PIAS nu a funcţionat, pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile prevederile art. 207 – 210 din HG nr. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din HG nr. 155/2017. În acest sens, pentru întreaga perioadă în care funcționarea PIAS este întreruptă, președintele CNAS va emite un ordin care va cuprinde procedura de transmitere în platforma informatică a serviciilor acordate off-line şi procedura de validare a acestora, spun oficialii CNAS într-un comunicat de presă.

Informatizarea sistemului sanitar a costat 172,55 de milioane de euro şi constă în implementarea şi funcţionarea următoarelor componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), reţeta electronică (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES). Sistemul informatic unic integrat, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate şi dosarul electronic de sănătate funcţionează sub cupola platformei informatice a asigurărilor sociale de sănătate (PIAS).

Problemele sistemului informatic din sănătate (SIUI) au aglomerat ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, spune instituţia

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...