Parlamentari: „Nu schimbăm legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Guvernul trebuie să găsească bani”

Trei dintre iniţiatorii noii legi privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului - parlamentarii Sebastian Grapă, Dorin Păran şi Ioan Deneş - au spus pentru ECONOMICA.NET că legea e foarte bună, nu vor să schimbe nimic în sistemul de acordare a acestor beneficii şi că responsabilitatea finanţării revine guvernului. Declaraţiile iniţiatorilor noii legi care ridică plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului vin în contextul în care Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a spus ieri că impactul bugetar pentru plata acestor indemnizaţii a depăşit deja estimările iniţiale, că din 2017 Guvernul s-ar putea să nu mai aibă bani pentru plata acestora, şi că lasă la latitudinea parlamentarilor să regândească sistemul de acordare a indemnizaţiilor. 
Cristina Şomănescu - mar, 06 sept. 2016, 09:47
Parlamentari:

Ieri, 5 septembrie, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a făcut public bilanţul primei luni de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului (ICC), de la implementarea noii legi prin care s-a ridicat plafonul maxim al ICC.

Vă amintim că de la 1 iulie:

  • limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim), faţă de 600 lei, cât era înainte de această dată;
  • limita maximă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului a fost eliminată şi este calculată la 85% din veniturile nete realizate;

Ministrului Muncii a spus ieri la Digi24 că 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC consumă o treime din bugetul alocat, şi că se plătesc indemnizaţii şi de 35.000 euro. Mai mult, Dragoş Pîslaru a atras atenţia că din anul 2017 actualul sistem de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului s-ar putea să nu fie sustenabil, dar că Guvernul nu va veni cu o Ordonanţă pentru a corecta Parlamentul care a iniţiat legea, şi că lasă la latitudinea parlamentarilor să regândească sistemul de acordare a ICC.

„Înţelegerea mea este că putem implementa până la sfârşitul anului fără să afectăm alte categorii de cheltuieli. Asta este aşa cum arată acum lucrurile. La anul evident va trebui să se ia măsurile de rigoare, fie să se recorecteze estimarea pe baza datelor care se vor strânge, deja având câteva luni se va şti şi mai bine cum stau lucrurile, sau se pot discuta în Parlament îmbunătăţiri la această legislaţie, dacă va fi cazul”, a spus Pîslaru la Digi24.

Trei dintre iniţiatorii noii legi privind acordarea ICC – parlamentarii Sebastian Grapă, Dorin Păran şi Ioan Deneş – au spus pentru ECONOMICA.NET că legea privind ICC e foarte bună, nu vor să schimbe sistemul de acordare şi că responsabilitatea finanţării acestor măsuri revine guvernului.

Parlamentarul Sebastian Grapă, unul dintre iniţiatorii legii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului: „Legea este foarte bună! Categoric nu schimbăm nimic! Guvernul tehnocrat nu are voie să spună „nu avem bani”.

Întrebat de ECONOMICA.NET dacă legea va fi schimbată şi dacă e oportun să fie schimbată, pentru că în această formă nu e sustenabilă pe termen lung, conform declaraţiilor de ieri ale ministrului Pîslaru, Sebastian Grapă ne răspunde ferm „Categoric nu schimbăm nimic! Cu siguranţă voi vota ca legea privind acordarea indemnizaţiei de creşterea copilului să rămână în actuala formă! Legea este foarte bună. Stimulează toate categoriile sociale să facă copii. Dacă o modifică, ne întoarcem la o gândire retrogradă”.

Valoarea unui guvern constă în a găsi surse de finanţare. Guvernul tehnocrat trebuie să găsească soluţii! Guvernul tehnocrat nu are voie să spună „nu avem bani”, ne-a răspuns Sebastian Grapă.

Parlamentarul Dorin Păran, unul dintre iniţiatorii legii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, tranşează problema sustenabilităţii plăţii ICC: „bani pentru plata indemnizaţiilor pentru creşterea copilului se găsesc în minister: se iau de la alt capitol din interiorul ministerului”.

Întrebat de ECONOMICA.NET dacă sistemul actual de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului e sustenabil pe termen lung, în contextul în care doar pe luna iulie impactul bugetar al pentru plata ICC a depăşit cu 20 de milioane de lei estimarea iniţială, parlamentarul Dorin Păran ne-a răspuns: „Bani se găsesc în minister până la următoarea rectificare: se iau de la alt capitol din interiorul ministerului. Legea privind noul sistem de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului este o măsură bună, dar poate facem unele corecturi. Discutăm cu ministerul (Muncii n.red) şi apoi luăm o decizie”, a spus pentru ECONOMICA.NET parlamentarul Dorin Păran.

Parlamentarul Ioan Deneş, iniţiator al legii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului: „Dacă actualul guvern nu poate să găsească bani pentru plata indemnizaţiilor pentru creşterea copilului (aşa cum sunt stipulate de legea în vigoare n. red.), atunci să lase alt guvern”.

Ministrul Dragoş Pîslaru spunea că lasă la latitudinea Parlamentului să schimbe sistemul de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, în contextul în care din 2017 s-ar putea să nu avem suficienţi bani pentru plata acestora. Parlamentarul Ioan Deneş ne răspunde ferm: „Dragoş Pîslaru nu este în postura să spună ce urmează să facă Parlamentul în 2017. E o măsură bună pentru creşterea natalităţii. Dacă o să fiu parlamentar şi din decembrie, o să susţin măsura în actuala formă!”.

E un guvern al cifrelor pe care nu ştie să le adune. Scoate în faţă cifre, pentru a inocula o anumită percepţie populaţiei, ne răspunde parlamentarul, care face referire la cuantumul fabulos de 35.000 de euro al ICC, vehiculat ieri de ministrul Muncii. De fapt, media per beneficiar de ICC în iulie 2016, prima lună de la implementarea noii legi privind acordarea ICC, e sensibil mai mare decât înainte de implementarea noii legi, ne-a explicat parlamentarul Ioan Deneş. 
Acesta a fost interesul: să încurajăm natalitatea!, conchide Ioan Deneş.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat luni planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Slovaciei, ce cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro, un procent de 43% din această......
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea Rusiei
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea ...
Uniunea Europeană a adăugat luni opt membri ai juntei militare aflate la putere în Myanmar şi patru societăţi care ...
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea de noi sancţiuni împotriva ...
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în aprilie 2021, au totalizat 25,16 milioane de lei, suma medie pe beneficiar ...