SUA confirmă pregătirea unei rezoluţii împreuna cu europenii pentru a îndemna Iran „să coopereze” cu AIEA. Se încearcă salvarea acordului care ar împiedica Republica Islamică să producă bomba atomică

Statele Unite au confirmat joi că pregătesc o rezoluţie cu europenii pentru a îndemna Iranul "să coopereze pe deplin" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a fost respinsă dinainte de Teheran ca fiind "neconstructivă", notează AFP.
AGERPRES - vin, 03 iun. 2022, 06:02
SUA confirmă pregătirea unei rezoluţii împreuna cu europenii pentru a îndemna Iran

Într-un raport recent, AIEA a denunţat absenţa „răspunsurilor satisfăcătoare” din partea Iranului cu privire la prezenţa de material nuclear în trei locaţii nedeclarate din ţară. Acest dosar, motiv de îngrijorare de câteva luni pentru comunitatea internaţională, vine peste impasul negocierilor lansate în urmă cu mai bine de un an pentru a încerca salvarea acordului care ar trebui să împiedice Republica Islamică să producă bomba atomic, scrie Agerpresă.

Prin urmare, el ar trebui să se invite în Consiliul guvernatorilor organizaţiei internaţionale, care se reuneşte săptămâna viitoare la Viena.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a exprimat joi „preocupările foarte serioase” ale Washingtonului. „Iranul nu a răspuns în mod credibil la întrebările AIEA”, a deplâns el.

„Putem confirma că intenţionăm să ne alăturăm Marii Britanii, Franţei şi Germaniei pentru a prezenta o rezoluţie privind necesitatea ca Iranul să coopereze pe deplin cu AIEA”, a adăugat el.

O sursă europeană la Viena a evocat în ultimele zile acest proiect de rezoluţie occidental, stârnind o reacţie furioasă din partea Teheranului care a avertizat împotriva oricăror „acţiuni neconstructive” în cursul Consiliului guvernatorilor.

De la deschiderea negocierilor la Viena privind acordul nuclear cu Iranul din 2015, din care Statele Unite s-au retras în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, dar la care vor în prezent să se alăture, americanii s-au abţinut de la orice rezoluţie împotriva Iranului la AIEA, pentru a nu obstrucţiona discuţiile. Prezentarea acestui text poate apărea, aşadar, ca un indicator al riscului crescut de eşec al discuţiilor diplomatice.

Te-ar mai putea interesa și
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa......
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...