Nuland: Statul de drept trebuie întărit în România. Ce a răspuns Corlăţean UPDATED

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland, aflată în vizită la București, a declarat, sâmbătă, că statul de drept în România trebuie întârit.
Economica.net - sâm, 11 ian. 2014, 09:05
Nuland: Statul de drept trebuie întărit în România. Ce a răspuns Corlăţean UPDATED

UPDATE 13.15 Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a catalogat, sâmbătă, drept ‘o simplă întâmplare’ faptul că vizita sa în România are loc într-o perioadă în care premierul Victor Ponta avea ‘alte obligaţii’.

‘După cum ştiţi, premierul a fost primit nu cu mult timp în urmă de vicepreşedintele Biden la Washington, a avut o vizită foarte bună, au fost nişte mesaje foarte clare care au ieşit de pe urma acelei vizite. Este o simplă întâmplare că eu am venit într-o zi când el avea alte obligaţii. Sunt încrezătoare că mesajul pe care l-am transmis ministrului de Externe român va fi clar transmis şi întâlnirea pe care am avut-o astăzi a reprezentat un dialog foarte bun’, a declarat Nuland, la o întâlnire cu jurnalişti români desfăşurată la Ambasada SUA, întrebată dacă a solicitat o întrevedere şi cu premierul român Victor Ponta.

UPDATE 13.00 Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al SUA, a catalogat,sâmbătă, drept „îngrijorătoare” provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România, îndemnând toate partidele politice şi cetăţenii să susţină independenţa justiţiei.

Într-o declaraţie făcută la sediul Ambasadei SUA din Bucureşti, Victoria Nuland a catalogat drept îngrijorătoare „atacurile” asupra independenţei justiţiei, precum şi „provocările” oricărui partid politic asupra sistemului judiciar.

Oficialul american a îndemnat toţi românii să susţină independenţa sistemului judiciar de interferenţele politice, subliniind că o justiţie independentă şi o presă liberă sunt „esenţiale” pentru o democraţie puternică.

SUA doresc o Românie „cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil”, a declarat, sâmbătă, Victoria Nuland, asistent al secretatului de stat al SUA, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii, la ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Întrebată care este mesajul său principal pentru guvernul român, diplomatul american a răspuns: „SUA doresc o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil şi cât mai democratică, care să continue să fie marele nostru aliat aici”.

„SUA au un interes în ceea ce privește statul de drept, transparența Justiției în România. (…) Vom fi întotdeauna deschiși. SUA vor fi întotdeauna interesate de reforma și continuarea traiectoriei României. Statul de drept în România trebuie întârit, fiindcă el garantează o Românie prosperă”, a spus Nuland, la sediul MAE român, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

„Fiindcă aminteam de Parteneriatul strategic robust dintre România și SUA, datorită acestui parteneriat care reprezintă fundația relației noastre, am discutat și trebuie să discutăm chiar și subiecte sensibile atunci era cazul. Și ne-am ascultat pozițiile reciproce și am vorbit despre întărirea statului de drept și a democrației României. Este, în primul rând, în interesul nostru și am exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în acest sens, care este foarte clar”, a răspuns Corlățean. 

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland efectuează vineri și sâmbătă o vizită oficială la București. 

Te-ar mai putea interesa și
Mandat de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Gaza
Mandat de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Gaza
Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război şi crime împotriva......
Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape 540 demilioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape 540 demilioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 539,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
China a investit 2,5 mld. dolari în activităţile de extragere a cuprului din Serbia, prin compania Zijin Mining
China a investit 2,5 mld. dolari în activităţile de extragere a cuprului din Serbia, prin compania Zijin Mining
Compania chineză de stat Zijin Mining a investit 2,5 miliarde de dolari în activităţile sale de extracţie a cuprului ...
Până la 2 trilioane de dolari sunt „spălaţi” anual la nivel global – analiză Deloitte
Până la 2 trilioane de dolari sunt „spălaţi” anual la nivel global – analiză Deloitte
Până la două trilioane de dolari sunt spălaţi anual la nivel global, iar impactul criminalităţii financiare este resimţit ...