Numărul creditelor neperformante a continuat să crească în 2011

România a înregistrat şi în 2011 un trend crescător la creditele neperformante, chiar dacă ritmul de creştere a fost mai mic faţă de 2010, fapt ce a dus la înrăutăţirea calităţii creditelor pentru multe bănci, profitabilitatea întregului sistem bancar fiind afectată după ce acesta a raportat la sfârşitul anului trecut o pierdere agregată de circa 100 de milioane de euro.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 17:41
Numărul creditelor neperformante a continuat să crească în 2011

Potrivit unei analize a pieţei bancare din Europa Centrală şi de Est, realizat de Ensight Management Consulting, activele nete bancare totale, în România, au crescut în 2011 cu 3,5% în termeni nominali în lei. Totuşi, nivelul rămâne în continuare scăzut în comparaţie cu valorile înregistrate în anii anteriori lui 2009.

Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescător şi în 2011, această evoluţie fiind determinată parţial de aversiunea băncilor faţă de risc, din cauza creditelor neperformante şi a profitabilităţii scăzute. Scăderea venitului disponibil al populaţiei şi tendinţa crescută spre economisire au influenţat, de asemenea, această evoluţie.

În ceea ce priveşte structura creditelor, cele acordate companiilor au continuat să crească şi în 2011, atingând un nivel de 26,7 miliarde de euro în 2011, în timp ce creditele acordate populaţiei au rămas la un nivel relativ stabil în valori nominale.

Valoarea nominală a depozitelor totale a continuat să crească până la circa 40,5 miliarde de euro în decembrie 2011. Astfel, tendinţa populaţiei de a economisi a fost vizibilă şi în 2011. Creşterea apetitului spre economisire se datorează şi unei prudenţe mai mari în gestionarea veniturilor din partea populaţiei.

Atât numărul cardurilor valide şi cât valoarea tranzacţiilor au crescut în 2011, comparativ cu 2010. Astfel, în decembrie 2011 existau circa 13 milioane de carduri valide în circulaţie, iar valoarea totală a tranzacţiilor de plată a fost de aproximativ 1,335 miliarde de euro.

Ensight concluzionează că printre principalele tendinţe pe termen scurt şi mediu ale sistemului bancar din România se numără creşterea presiunilor de finanţare, activitate de creditare redusă, orientare crescută spre atragerea de proiecte cofinanţate din fonduri europene, controlul costurilor şi optimizarea reţelei de sucursale, schimbări în mediul competitiv, concurenţă sporită pentru clienţii ‘buni’ etc.

Prin comparaţie, după o analiză a pieţei bancare din Europa Centrală şi de Est (ECE), studiul Ensight relevă faptul că, similar situaţiei din 2009, în 2010 activele bancare totale din ECE au înregistrat un trend pozitiv şi o uşoară creştere de circa 2%. În acest context, România a fost a patra cea mai mare piaţă bancară din ECE, dar cu active bancare totale sub media ECE.

În ceea ce priveşte creditele bancare la nivelul ECE, acestea au crescut cu circa 13% în termeni nominali comparativ cu valorile din 2009. Polonia a reprezentat un motor puternic de creştere (având în vedere dimensiunea pieţei), în timp ce Bulgaria, Slovenia, Ungaria şi România au înregistrat o creştere redusă a activelor bancare totale.

Depozitele au înregistrat un trend pozitiv în multe dintre ţările ECE în 2010. Prin urmare, spre deosebire de anii de dinaintea crizei (2005 – 2008), în 2010, în multe dintre ţările ECE creşterea depozitelor a depăşit sau s-a situat la acelaşi nivel cu cea a creditelor. Referitor la instrumentele de plată, România şi Bulgaria înregistrează cele mai scăzute niveluri ale valorii tranzacţiilor cu carduri pe locuitor dintre ţările ECE, care fac parte din Uniunea Europeană.

Ensight Management Consulting a realizat un studiu al pieţei bancare din Europa Centrală şi de Est. Obiectivul studiului a fost analiza evoluţiei pieţei pe parcursul ultimilor ani şi identificarea unor posibile tendinţe viitoare pe termen scurt şi mediu. Analiza a fost realizată atât la nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), pentru o mai bună înţelegere a situaţiei României în contextul ECE, cât şi la nivel local, pentru a analiza piaţa internă şi competiţia.

Ensight subliniază că în momentul redactării studiului, date oficiale privind evoluţia sistemului bancar în anul 2011 sunt încă în curs de comunicare, analiza şi tendinţele formulate fiind realizate pe baza datelor existente până în luna februarie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...