Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut în trimestrul al doilea cu 20% anual

Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al doilea trimestru cu 20,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 57.100, dar s-a redus faţă de primele trei luni, când atinsese un nou maxim al ultimilor ani, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 19 aug. 2016, 08:09
Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut în trimestrul al doilea cu 20% anual

Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporţia posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost în al doilea trimestru al acestui an de 1,23%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

În al doilea trimestru din 2015, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 47.400, iar rata locurilor vacante de 1,06%.

Comparativ cu primul trimestru al acestui an, numărul locurilor de muncă neocupate a scăzut cu 2,05%, fiind cu 1.200 de joburi disponibile mai puţin.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,64%), în alte activităţi de servicii (2,53%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,48%).

La nivelul economiei reale, cea mai mare criză de forţă de muncă se înregistrează în industria de prelucrare, unde în al doilea trimestru erau 15.900 de locuri de muncă vacante, adică 25% din numărul total la nivel naţional.

La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forţă de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată a posturilor vacante de 0,15%, şi în activităţile din construcţii (0,32%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat aproape o treime din totalul locurilor de muncă vacante în al doilea trimestru, din care 9.400 în administraţia publică, 7.600 în sănătate şi asistenţă socială şi 2.300 în învăţământ, mai arată datele INS.

Faţă de perioada similară a anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă creştere în intermedieri financiare şi asigurări (+0,53 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a consemnat creşteri semnificative în industria prelucrătoare (+1.800 locuri vacante), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1.600 locuri vacante).

Singura diminuare atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a constatat în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,06 puncte procentuale).

Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut după 2008, când s-a înregistrat o rată maximă, de 1,94%, până în 2010, când s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de muncă neocupate a crescut constant până în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis marţi după-amiaza un mesaj RO-ALERT privind intensificări ale vântului şi vijelie puternică în Capitală....
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală ...
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de ...