Numărul de roboţi industriali a atins un nivel record. Care sunt ţările care cumpără cel mai mult şi de ce angajaţii nu trebuie să se teamă

Anul trecut s-au vândut 373.000 de roboţi industriali la nivel mondial, în scădere cu 12% faţă de 2018, dar totuşi acesta este al treilea cel mai mare volum de vânzări înregistrat vreodată, arată datele International Federation of Robotics (IFR). Anul 2020 marchează şi un nivel record în ceea ce priveşte numărul de roboți industriali care operează în prezent în fabricile din întreaga lume - 2,7 milioane, o creștere de 12%.
Lidia Neagu - mar, 29 sept. 2020, 18:30
Numărul de roboţi industriali a atins un nivel record. Care sunt ţările care cumpără cel mai mult şi de ce angajaţii nu trebuie să se teamă

Industria auto contribuie cel mai mult la creşterea numărului de roboţi, urmată de electrice şi electronice. 

„Stocul de roboți industriali care operează astăzi în fabrici din întreaga lume marchează cel mai înalt nivel din istorie”, spune Milton Guerry, președintele Federației Internaționale de Robotică. „Motivat de povestea de succes a producției și automatizării inteligente, aceasta este o creștere mondială de aproximativ 85% în termen de cinci ani (2014-2019). Încetinirea recentă a vânzărilor cu 12% reflectă momentele dificile pe care le-au experimentat cele două industrii principale ale clienților, auto și electrice / electronice.”

În plus, „consecințele pandemiei de coronavirus pentru economia globală nu pot fi încă pe deplin evaluate”, continuă Milton Guerry. „Lunile rămase din 2020 vor fi modelate prin adaptare la „noul normal”. Furnizorii de roboți se adaptează cererii de noi aplicații și dezvoltă soluții. Un stimul major din partea comenzilor la scară largă este puțin probabil să se întâmple anul acesta. China ar putea fi o excepție, deoarece coronavirusul a fost identificat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019, iar țara și-a început deja recuperarea în al doilea trimestru. Alte economii raportează că se află în momentul de cotitură chiar acum. Dar vor dura câteva luni până când acest lucru se va traduce în proiecte de automatizare și cerere de roboți. În 2021 piaţa va reveni, dar poate dura până în 2022 sau 2023 pentru a atinge nivelul de dinaintea crizei”.

Asia rămâne cea mai puternică piață a roboților industriali

Stocul operațional pentru cel mai mare adoptator din regiune, China, a crescut cu 21% și a ajuns la aproximativ 783.000 de unități în 2019. Japonia ocupă locul al doilea cu aproximativ 355.000 de unități – plus 12%. Un finalist este și India, cu un nou record de aproximativ 26.300 de unități – plus 15%. În cinci ani, India a dublat numărul de roboți industriali care operează în fabricile din țară.

Ponderea roboților nou instalați în Asia a reprezentat aproximativ două treimi din aprovizionarea globală. Vânzările a aproape 140.500 de roboți noi în China sunt sub anii record din 2018 și 2017, dar încă mai mult decât dublul numărului vândut acum cinci ani (2014: 57.000 de unități). Instalările pe piețele de top din Asia au încetinit – în China (minus 9%) și Japonia (-10%).

În China, marea majoritate a 71% dintre roboții noi au fost expediați de la furnizori străini. Producătorii chinezi încă se ocupă în principal de piața internă, unde câștigă cote de piață în creștere. Furnizorii străini livrează aproximativ 29% din fabricile lor din industria auto, în timp ce furnizorii chinezi reprezintă doar aproximativ 12%. Prin urmare, notează raportul IFR, furnizorii străini sunt mai afectați de declinul afacerilor din industria auto chineză decât furnizorii interni.

Situaţia din Europa

Europa a atins un stoc operațional de 580.000 de unități în 2019, un avans de 7%. Germania rămâne principalul utilizator, cu un stoc operațional de aproximativ 221.500 unități. Acesta este de aproximativ trei ori stocul Italiei (74.400 unități), de cinci ori stocul Franței (42.000 unități) și de aproximativ zece ori stocul din Marea Britanie (21.700 unități).

Vânzările de roboți arată o imagine diferențiată pentru cele mai mari piețe din Uniunea Europeană: aproximativ 20.500 de roboți au fost instalați în Germania. Aceasta este sub anul record 2018 (-23%), dar la același nivel ca 2014-2016. Vânzările în Franța (+15%), Italia (+13%) și Olanda (+8%) au crescut. Robotica în Regatul Unit rămâne la un nivel scăzut – instalările noi au încetinit cu 16%. Noile 2.000 de unități instalate în Marea Britanie sunt de aproximativ zece ori mai mici decât vânzările din Germania (20.500 de unități), de aproximativ cinci ori mai puțin decât în Italia (11.100 de unități) și de aproximativ trei ori mai puțin decât în Franța (6.700 de unități).

Densitate medie globală a roboţilor: 113 unităţi la 10.000 de muncitori

Când vine vorba de densitatea roboţilor, în prezent nivelul este de 113 unități la 10.000 de lucrători la nivel global. În multe țări, această cifră este mult mai mare, în special în economiile renumite pentru industriile lor puternice de automobile și de producție.

În Coreea de Sud, de exemplu, au existat 855 de roboți industriali la 10.000 de angajați în 2019, una dintre cele mai ridicate rate de densitate de pe planetă datorită prezenței unor puteri globale precum Samsung, Hyundai și Kia. Situația este similară în Japonia, unde o lungă listă de companii importante, printre care Toyota și Mitsubishi, au condus de ani de zile la o cerere constantă de roboți industriali. Japonia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața globală de robotică industrială, reprezentând peste jumătate din oferta globală. Începând din 2019, Japonia avea 364 de roboți industriali la 10.000 de lucrători.

Citeşte şi: După investiţii record 46 de miliarde de dolari în 2019, industria de roboţi este echipată să ţină piept crizei COVID-19

În Germania, tărâmul Volkswagen, Daimler, BMW, Bosch și Siemens, există 346 de roboți industriali la 10.000 de angajați, cel mai înalt nivel de densitate din Europa.

În Statele Unite, ritmul automatizării a scăzut anul trecut, cu numărul de instalări noi în scădere cu 17% față de 2018. Datele arată că SUA dețineau 228 de roboți industriali la 10.000 de lucrători în 2019.

La nivel global, 73% din toate instalațiile noi de roboți industriali de anul trecut au avut loc în doar cinci țări: China, Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud și Germania.

Tendință mondială în colaborarea om-robot

Adoptarea colaborării om-robot este în creștere, iar instalările de coboţi au crescut cu 11%. Această performanță dinamică a vânzărilor a fost în contrast cu tendința generală a roboților industriali tradiționali din 2019. Pe măsură ce tot mai mulți furnizori oferă roboți colaborativi și gama de aplicații devine mai mare, cota de piață a atins 4,8% din totalul de 373.000 de roboți industriali instalați în 2019. Deși această piață crește rapid, este încă la început, potrivit IRF.

Chiar dacă numărul acestora este în creştere, experţii atrag atenţia că acest lucru nu va duce la concedieri întrucât multe companii cumpără roboţi după ce angajaţii ies la pensie sau pentru că nu găsesc oameni dornici să facă muncile repetitive, periculoase, plictisitoare sau murdare.

La nivel global, pandemia de COVID-19 are un impact puternic în 2020, dar oferă și o șansă de modernizare și digitalizare a producției pe drumul spre recuperare a economiilor. Pe termen lung, beneficiile creșterii instalărilor de roboţi rămân aceleași: producția și livrarea rapidă a produselor personalizate la prețuri competitive sunt principalele stimulente.

Automatizarea permite producătorilor să mențină producția în economiile dezvoltate – sau să o refacă – fără a sacrifica eficiența costurilor. Gama de roboți industriali continuă să se extindă, de la roboți tradiționali în cuşti capabili să gestioneze rapid și precis toate încărcăturile utile până la noi roboți colaborativi care funcționează în siguranță alături de oameni, complet integrați în bancurile de lucru.

Te-ar mai putea interesa și
Fructele și legumele exotice de la SanLucar ajung în exclusivitate pe rafturile magazinelor Carrefour România
Fructele și legumele exotice de la SanLucar ajung în exclusivitate pe rafturile magazinelor Carrefour România
Carrefour România anunță că a încheiat un parteneriat exclusiv cu brandul premium de fructe și legume exotice SanLucar. Clienții din România vor găsi în magazinele Carrefour pe tot......
Fermierii solicită să poată folosi terenul și pentru fotovoltaice. Cer statului să permită folosirea duală a terenului și explică de ce toată lumea are de câștigat
Fermierii solicită să poată folosi terenul și pentru fotovoltaice. Cer statului să permită folosirea duală a terenului ...
O asociație care reprezintă interesele a 200.000 de membri, proprietari de teren și composesorate din vestul țării, ...
Cresc tensiunile comerciale dintre Beijing și Washington. China interzice exportul în SUA de materii prime esențiale pentru fabricarea cipurilor
Cresc tensiunile comerciale dintre Beijing și Washington. China interzice exportul în SUA de materii prime esențiale pentru ...
China a anunţat marţi restricţii ce implică practic interzicerea exporturilor către SUA în cazul unor materii prime ...
Trump i-a dat de înțeles premierului canadian Trudeau ca țara sa să se integreze în SUA pentru a scăpa de tarifele vamale pe care vrea să le introducă
Trump i-a dat de înțeles premierului canadian Trudeau ca țara sa să se integreze în SUA pentru a scăpa de tarifele ...
Preşedintele american ales Donald Trump i-a sugerat premierului canadian Justin Trudeau ca ţara sa să se integreze în ...