Numărul de şomeri din Germania a scăzut surprinzător în luna martie

Rata neajustată a şomajului în Germania a scăzut la 7,1% în martie, de la 7,3% în februarie, vremea favorabilă şi creşterea solidă a economiei stimulând numărul de angajări, transmit AP şi BBC.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 13:17
Numărul de şomeri din Germania a scăzut surprinzător în luna martie

În martie, erau înregistraţi 3,06 milioane de şomeri, în scădere cu 83.000 comparativ cu luna trecută, informează Agenţia Federală a Muncii.

În termeni ajustaţi sezonier, rata şomajului a scăzut în martie la 6,8% de la 6,7% luna precedentă, în timp ce numărul şomerilor a scăzut cu 12.000, în condiţiile în care analiştii estimau un declin de 7.500.

‘Scăderea numărului de şomeri vine ca urmare a iernii foarte blânde. Perspectivele pentru piaţa muncii arată şi mai bine’, a declarat şeful Agenţiei Federale a Muncii, Frank-Juergen Weise.

Economistul Christian Schulz, de la Berenberg Bank, afirmă că datele arată că ‘piaţa muncii din Germania are o evoluţie bună’, ceea ce ar putea duce la majorări salariale. Recentele greve ale piloţilor şi a angajaţilor din sectorul public indică întărirea poziţiei angajaţilor în negocierile salariale, susţine Christian.

În Germania, rata şomajului este mult mai scăzută decât în multe alte ţări din Europa. Spania şi Grecia, de exemplu, se confruntă cu o rată a şomajului de peste 26%.

Iarna blândă va reprezenta un puternic avânt pentru economia germană în primele trei luni ale anului, se arată într-un raport al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) publicat săptămâna trecută, care trimite astfel un nou mesaj încurajator privind ieşirea Europei din recesiune.

Germania este cea mai mare economie europeană, ce domină grupul celor 18 state din zona euro, iar prognoza Bundesbank va influenţa probabil următoarea şedinţă de politică monetară a BCE, din 3 aprilie.

‘Pentru primul trimestru din 2014, toate semnele arată o întărire considerabilă a ritmului avansului economiei germane’, se arată în raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei. Aşteptările privind majorarea semnificativă a producţiei industriale în ianuarie s-au îndeplinit şi, de aceea, Bundesbank prognozează un avans economic ‘foarte solid’ în următoarele trei luni ale anului.

Iarna blândă a ajutat în mod special sectorul construcţiilor din Germania.

Analiştii estimează o creştere de 2% a economiei Germaniei în 2014, uşor sub prognoza de 1,8% a Guvernului de la Berlin

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...