Numărul de şomeri din Germania a scăzut surprinzător în luna martie

Rata neajustată a şomajului în Germania a scăzut la 7,1% în martie, de la 7,3% în februarie, vremea favorabilă şi creşterea solidă a economiei stimulând numărul de angajări, transmit AP şi BBC.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 13:17
Numărul de şomeri din Germania a scăzut surprinzător în luna martie

În martie, erau înregistraţi 3,06 milioane de şomeri, în scădere cu 83.000 comparativ cu luna trecută, informează Agenţia Federală a Muncii.

În termeni ajustaţi sezonier, rata şomajului a scăzut în martie la 6,8% de la 6,7% luna precedentă, în timp ce numărul şomerilor a scăzut cu 12.000, în condiţiile în care analiştii estimau un declin de 7.500.

‘Scăderea numărului de şomeri vine ca urmare a iernii foarte blânde. Perspectivele pentru piaţa muncii arată şi mai bine’, a declarat şeful Agenţiei Federale a Muncii, Frank-Juergen Weise.

Economistul Christian Schulz, de la Berenberg Bank, afirmă că datele arată că ‘piaţa muncii din Germania are o evoluţie bună’, ceea ce ar putea duce la majorări salariale. Recentele greve ale piloţilor şi a angajaţilor din sectorul public indică întărirea poziţiei angajaţilor în negocierile salariale, susţine Christian.

În Germania, rata şomajului este mult mai scăzută decât în multe alte ţări din Europa. Spania şi Grecia, de exemplu, se confruntă cu o rată a şomajului de peste 26%.

Iarna blândă va reprezenta un puternic avânt pentru economia germană în primele trei luni ale anului, se arată într-un raport al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) publicat săptămâna trecută, care trimite astfel un nou mesaj încurajator privind ieşirea Europei din recesiune.

Germania este cea mai mare economie europeană, ce domină grupul celor 18 state din zona euro, iar prognoza Bundesbank va influenţa probabil următoarea şedinţă de politică monetară a BCE, din 3 aprilie.

‘Pentru primul trimestru din 2014, toate semnele arată o întărire considerabilă a ritmului avansului economiei germane’, se arată în raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei. Aşteptările privind majorarea semnificativă a producţiei industriale în ianuarie s-au îndeplinit şi, de aceea, Bundesbank prognozează un avans economic ‘foarte solid’ în următoarele trei luni ale anului.

Iarna blândă a ajutat în mod special sectorul construcţiilor din Germania.

Analiştii estimează o creştere de 2% a economiei Germaniei în 2014, uşor sub prognoza de 1,8% a Guvernului de la Berlin

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...