Numărul de telefon devine noul cod IBAN! Băncile setează acum un nou serviciu: transfer de bani către numărul de telefon

Românii pot acum să facă transferuri de plăţi între două conturi bancare, utilizând doar numărul de telefon al beneficiarului şi fără să cunoască codul IBAN al contului său bancar. Serviciul este posibil datorită unui serviciu nou lansat de Transfond. La ora actuală, Orange Money şi Revolut utilizează acest tip de plăţi, dar pentru conturi bancare deschise la aceeaşi bancă.
Gabriela Ţinteanu - mie, 21 oct. 2020, 18:32
Numărul de telefon devine noul cod IBAN! Băncile setează acum un nou serviciu: transfer de bani către numărul de telefon

Că poţi să faci plăţi cu telefonul mobil ştie toată lumea! Şi aprope toate băncile din România au implementat această metodă de plată. Dar să trimiţi bani către Cristi sau Laura, pe care îi ai înregistraţi în agenda telefonului, fără să le cunoşti numerele de cont sau alte date caracteristice fiecărei persoane, este ceva inedit.

La sfârşitul lunii trecute, Transfond a anunţat că oferă posibilitatea inițierii simplificate de plăți între două conturi deschise la bănci diferite, utilizând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului plății, prin intermediul serviciului AliasPay-disponibil.

„Această facilitate va fi oferită consumatorilor finali (persoane fizice sau juridice) prin intermediul băncilor/furnizorilor de servicii de plată care vor participa la serviciul AliasPay. Așadar, accesul consumatorilor finali de servicii financiare la AliasPayeste determinat de aderarea în prealabil a propriilor bănci/furnizori de servicii de platăla acest serviciu. AliasPay este un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite inițierea de plăți pe baza unui alias (numărul de telefon mobil) pe care cel care face plata îl cunoaște la momentul inițierii acesteia”, precizează Transfond.

AliasPay realizează corelarea, pentru furnizorii de servicii de plată, între alias și numărul de cont IBAN al beneficiarului plății. AliasPay va fi alimentat de către banca beneficiarului și interogat de către banca inițiatorului unei plăți. Nivelul de securitate și disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru funcționarea Casei de compensare a plăților interbancare, Transfond punând la dispoziție, de asemenea, un timp de răspuns la interogări mai mic de 2 secunde.

Printre avantajele utilizării soluției AliasPay de către băncile/furnizorii de servicii de plată se numără: costuri reduse cu rețelele de comunicații (reutilizareTFDNet), siguranță operațională, eficiență, asigurarea interoperabilității la nivel SEPA fără a necesita dezvoltări de către participant, arhivare electronică, HelpDesk disponibil permanent.

Avantajul major pentru consumatorul final este reprezentat de inițierea unei plăți pe baza contactelor din agenda telefonică, fără cunoașterea IBAN-ului beneficiarului.
Pentru a beneficia de acest serviciu fiecare client trebuie să îţi declare codul IBAN al contului bancar aferent unui numpăr de telefon mobil. Practic, băncile vor trebui să îşi steze un nou serviciu de plată care să aibă ca identificator al beneficiarului plăţii un număr de telefon.

Chiar dacă te gândeşti că într-un moment de neatenţie poţi trimite bani în conturile tuturor cunoscuţilor din agenda telefonică, lucrurile nu stau chiar aşa. Mai mult, în piaţă deja funcţionează plăţi rapide către beneficiari care sunt identificaţi în funcţie de adresa de email sau de numărul de telefon. În cazul plăţilor efectuate prin PayPal, de exemplu, cel care trimite banii identifică beneficiarul doar în contul adresei de email, chiar dacă în spate există verificarea bancară.

De asemenea, Orange Money şi Revolut permit efectuarea de plăţi instant către numere de telefon,fără afi necesară cunoaşterea codului IBAN al contului bancar. Singura problemă este dată de faptul că, momentan, acest serviciu poate fi utilizat doar de clienţii aceleiaşi instituţii.

Fluidizarea plăţilor de acest gen este de aşteptat să aibă un efect negativ asupra companiilor de transferuri rapide de bani, gen coloşii Western Union şi Money Gram, atinşi oricum de dezvoltarea fără precedent a fintech-urilor bancare.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
Un număr de 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 35.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Agenţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură ...
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România se află pe locul 66 în lume și pe locul al patrulea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin ...
Spania va acorda până în 2023 subvenții de 800 de milioane de euro pentru cumpărarea de autovehicule electrice
Spania va acorda până în 2023 subvenții de 800 de milioane de euro pentru cumpărarea de autovehicule electrice
Sâmbătă va intra în vigoare în Spania subvenţia pentru achiziţionarea de vehicule electrice, a anunţat Ministerul ...