1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

News

Numărul de tranzacţii a crescut la Bursă în prima zi fără segmentul de piaţă „odd”

Marţi, în prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fără segmentul de piaţă „odd lot”, au fost făcute  cu 7% mai multe tranzacţii decât în şedinţa anterioară şi pe mai multe companii, potrivit unui raport al BVB.

03 dec, 2014 | | ECONOMICA.net

OPT BARIERE În 2 decembrie, numărul de tranzactii realizate la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost cu 7% mai mare decât cel de vineri, când a fost ultima zi de existenţă a pieţei „odd lot”. Numărul de simboluri pe care au fost plasate ordinele a fost cu 25% mai mare, potrivit unui raport al BVB.

Marţi, investitorii au putut plasa ordine, la orice volum de acţiuni dorit, pe segmentul principal de piaţă al BVB („Regular”), după desfiinţarea segmentului de piaţă odd lot. Aici fuseseră exilate, până vineri, tranzacţiile de volume foarte mici.

Totodată valoare tranzacţionată a fost aproape dublă, dar mai ales din cauza tranzacţiilor speciale de pe segmentul de piaţă „deal”, care sunt prenegociate înainte de introducerea în sistem.  

Eliminarea segmentului de piata odd lot a fost posibilă ca urmare a introducerii unor cerinţe tehnice mai ralaxate, precum generalizarea blocului minim de tranzacţionare de un instrument / tranzacţie pentru toată piaţa Regular, ca şi calcularea şi reprezentarea valorii de tranzacţionare cu patru zecimale.
Iniţial, pentru acţiunile cu preţuri mici era obligatorie tranzacţionarea unui bloc minim de mai multe acţiuni.

„Toate aceste demersuri ale operatorului de piaţă, participanţilor şi autorităţii de supraveghere au vizat îmbunătăţirea mecanismelor de tranzacţionare şi a infrastructurii pieţei de capital. Acesta este un pas catre reforma pieţei de capital locale şi clasificarea acesteia ca piaţă emergentă”, se mai spune în raportul BVB.   

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se află în plină campanie de eliminare a celor "OPT BARIERE sistemice din calea dezvoltării pieţei de capital moderne din România", idenditificate în raportul Grupului de lucru constituit pe lângă BVB, din specialişti din piaţă, din ASF, BNR şi bănci".

Măsurile de mai sus fac parte din categoriile celor opt bariere.
CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO