Numărul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici a crescut în 2015, faţă de anul precedent

Numărul total al funcţiilor publice a fost anul trecut de 164.125, iar la nivelul administraţiei publice s-a înregistrat un număr de 134.500 de funcţionari publici, ambele valori fiind în creştere faţă de 2014, indică Raportul privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici pe 2015.
Economica.net - vin, 19 aug. 2016, 12:24
Numărul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici a crescut în 2015, faţă de anul precedent

Potrivit documentului publicat pe site-ul ANFP, la 31 decembrie 2015, numărul total al funcţiilor publice era de 164.125, din care 128.376 funcţii publice ocupate şi temporar ocupate şi 35.749 funcţii publice vacante şi temporar vacante.

Totodată, 2015 se caracterizează prin cea mai mare creştere a numărului de funcţii publice din ultimii cinci ani, respectiv o mărire de aproximativ 3% faţă de anul precedent.

În 2015, la nivelul administraţiei publice s-au înregistrat 134.500 funcţionari publici, în creştere faţă de 2014, când această valoare era de 133.582.

Corpul funcţionarilor publici este constituit preponderent din populaţie de gen feminin, valorile cele mai crescute fiind înregistrate în Bucureşti (16.454 persoane), Prahova (4.383) şi Cluj (3.746). În structura pe grupe de vârstă a corpului funcţionarilor publici în 2015, cea mai importantă pondere (40,35%) o reprezintă categoria cu vârsta între 40 – 50 de ani, în timp ce categoria cu vârsta sub 30 de ani reprezintă segmentul cel mai scăzut (3,81%).

Numărul funcţionarilor publici aflaţi în corpul de rezervă a înregistrat o scădere majoră de la 869 de persoane, în 2014, la 70 de persoane, în 2015.

ANFP a avizat, respectiv a aprobat tacit, 8.680 concursuri de recrutare şi de promovare în gradul profesional imediat superior celui deţinut, desfăşurate în afara agenţiei. În cadrul ANFP au fost organizate 1.250 concursuri de promovare şi recrutare. Astfel, totalul de 9.930 concursuri organizate pentru ocuparea funcţiilor publice se apropie de cel al concursurilor din 2014 (10.178).

La nivelul ANFP, în 2015, au fost soluţionate 3.849 petiţii. S-a constatat că faţă de 2014, numărul solicitărilor/sesizărilor adresate ANFP a crescut, ‘la un nivel îngrijorător’ fiind cele privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor. S-a mai constatat că o parte din autorităţi şi instituţii publice nu au respectat procedura de organizare şi/sau de desfăşurare a concursurilor, ANFP fiind sesizată cu un spectru foarte larg de problematici care au fost confirmate ca reprezentând încălcări ale normelor legale şi au condus la suspendarea concursurilor.

În 2015, printr-un proiect cu finanţare externă derulat în parteneriat cu Centrul de resurse juridice, ANFP a dezvoltat o aplicaţie ce permite consilierului de etică elaborarea online, pe o platformă dedicată, a rapoartelor privind respectarea normelor de conduită şi a celor privind situaţia implementării procedurilor disciplinare.

S-a constat astfel că principalele cauze ale nerespectării normelor de conduită de către funcţionarii publici au fost următoarele: influenţa problemelor personale asupra activităţii profesionale, ignorarea posibilelor consecinţe ale nerespectării prevederilor legale, neglijenţa repetată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, aplicare eronată a normelor legale, refuzul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, necunoaşterea prevederilor legale, consumul de băuturi alcoolice în timpul serviciului şi comportament neadecvat în relaţiile cu colegii/beneficiarii de servicii publice.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...