Numărul imigranţilor români şi bulgari în Marea Britanie a crescut cu 13.000 în ultimul an

Numărul românilor şi bulgarilor care s-au mutat în Marea Britanie a crescut cu 13.000 între septembrie 2013 şi aceeaşi lună a anului trecut, reprezentând cea mai mare parte din sporul de 43.000 de imigranţi din UE din această perioadă, informează joi Oficiul Naţional pentru Statistică (ONS) de la Londra, potrivit Reuters şi AFP.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 13:38
Numărul imigranţilor români şi bulgari în Marea Britanie a crescut cu 13.000 în ultimul an

Noile informaţii privind migraţia reprezintă o lovitură pentru premierul conservator David Cameron cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile naţionale, în contextul în care el s-a angajat să reducă substanţial migraţia, la ‘câteva zeci de mii’ de imigranţi pe an.

Datele oficiale arată că numărul net al celor care au venit în Marea Britanie a fost de 298.000 până în septembrie 2014, o creştere de peste 40% faţă de precedentele 12 luni şi mai mare decât în momentul în care coaliţia condusă de conservatori a venit la putere în 2010. Practic, este soldul migrator cel mai mare înregistrat din 2005, când diferenţa între veniri şi plecări a fost de 320.000 în Marea Britanie.

În contextul în care sondajele arată că Partidul Conservator este umăr la umăr cu Partidul Laburist înainte de votul de la 7 mai şi migraţia reprezintă una dintre principalele preocupări ale alegătorilor, creşterea înregistrată este stânjenitoare pentru Cameron, aflat sub presiune din cauza creşterii de popularitate a UKIP, care militează pentru combaterea puternică a imigraţiei.

‘Politica acestui guvern are găuri fatale sub linia de plutire şi se scufundă cu repeziciune’, a declarat purtătorul de cuvânt responsabil de migraţie al UKIP, Steven Woolfe, care a calificat statisticile date publicităţii drept ‘absolut stupefiante’.

‘Dl Cameron le-a promis conservatorilor că va face să scadă soldul migrator. Cifrele de astăzi arată că obiectivul său a fost spulberat’, a scris pe Twitter liderul laburist Ed Milliband.

David Cameron s-a angajat să renegocieze relaţiile Marii Britanii cu UE înainte de referendumul din 2017 dacă va fi reales şi a prezentat propuneri pentru reducerea accesului imigranţilor din UE la beneficiile sociale, într-o tentativă de a face mai puţin atractivă venirea în Marea Britanie.

În ultimele date făcute publicităţii înainte de alegeri, ONS a menţionat că numărul cetăţenilor UE care au venit în Marea Britanie a crescut cu 43.000 în perioada menţionată, fiind în septembrie 2014 de 251.000.

Numărul imigranţilor din România şi Bulgaria, pentru care restricţiile de pe piaţa muncii au fost înlăturate la 1 ianuarie 2014, era în septembrie 2014 de 37.000, în creştere cu 13.000 faţă de aceeaşi lună din 2013.

Întrucât creşterea economică britanică o depăşeşte pe cea din majoritatea UE, Marea Britanie a devenit o destinaţie tot mai atrăgătoare pentru cei care caută de lucru, notează Reuters. Potrivit datelor ONS pentru perioada octombrie-decembrie 2014, numărul cetăţenilor UE angajaţi în Marea Britanie a crescut substanţial în comparaţie cu anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...