Numărul insolvenţelor a scăzut pe fondul unei lipse de percepţie cu privire la noua Lege a Insolvenţei – ARB

Numărul intrărilor în insolvenţă a scăzut pe fondul unei lipse de percepţie cu privire la noua lege, debitorii încercând să o testeze şi să vadă cum funcţionează, dar rezultatele noii Legi se vor vedea mai bine peste un an, a declarat pentru AGERPRES, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 10:50
Numărul insolvenţelor a scăzut pe fondul unei lipse de percepţie cu privire la noua Lege a Insolvenţei - ARB

‘A scăzut numărul intrărilor în insolvenţă datorită unei lipse de percepţie cu privire la noua lege şi vor testa şi vor încerca să vadă cum funcţionează. Poate că într-un an vom putea vorbi din nou despre efectele pe care le produce noua legislaţie. Un an pentru a vedea care sunt schimbările de comportament, primele concluzii pe care le vom putea trage’, a arătat, marţi, Florin Dănescu.

Întrebat cu privire la eficienţa noii Legi a Insolvenţei, Dănescu a precizat că, pe viitor, se aşteaptă la un acces mai mare la transparenţă al creditorilor, însă continuă să se ridice întrebarea referitoare la dorinţa de aplicare obiectivă (a noii Legi a Insolvenţei n.r.) între debitori şi creditori.

‘Vom vedea. Aşteptările sunt mai bune, din punct de vedere al conţinutului noii Legi. Dacă mă întrebaţi cu cât se va schimba, noi ne dorim cu cât mai mult. Nu vă pot răspunde la această întrebare cât timp cei care decid mai mult în acest act nu suntem noi (creditorii n.r.)’, a mai spus Dănescu.

Potrivit datelor prezentate de preşedintele executiv al ARB în cadrul conferinţei ‘Back in business vs Purgatoriul Falimentului’, prudenţa manifestată de bănci în creditarea persoanelor juridice este determinată de disciplina laxă de plată a datoriilor şi recurgerea uneori abuzivă a companiilor la procedura de insolvenţă, precum şi de constrângerile de finanţare mai pronunţate în cazul IMM.

Potrivit lui Dănescu, dacă în urmă cu patru ani o companie din 30 era în insolvenţă, în prezent 1 din 7 firme este în insolvenţă. Numărul firmelor debitoare aflate în insolvenţă, faliment şi reorganizare care aveau credite contractate de la bănci se ridica la 8.850 la finele lunii iunie 2014, din care doar 500 de debitori se aflau în procesul de reorganizare, restul fiind în insolvenţă şi faliment. Restanţele înregistrate de debitorii aflaţi în insolvenţă, faliment şi reorganizare se ridică la aproximativ 15,25 miliarde lei (3,5 miliarde euro) la finele lunii iunie 2014.

O statistică BNR aferentă lunii august 2013 arăta că 86% dintre companiile intrate în insolvenţă au ajuns în faliment, în stadiul de reorganizare fiind doar 1,2%. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele şapte luni ale anului 2014 a scăzut cu 13,37%, la 15.124, de la 17.458 în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor ONRC.

Dănescu susţine că aplicarea Legii Falimentului rămâne o problemă, iar presiunile exercitate în procesele de insolvenţă sunt ample şi acţionează prin largheţea deciziilor, inclusiv juridice, şi excesele insolvenţilor, lichidatorilor sau alţi terţi implicaţi.
‘Prea multe firme intrate în insolvenţă au lăsat pasivele pe seama creditorilor şi au mutat activele pe firme noi. Şi aici au de pierdut statul, partenerii de afaceri ai companiilor aflate în insolvenţă şi băncile. Inclusiv cei care nu au credite au de pierdut pentru că dacă vor să acceseze unul vor plăti mai mult la dobânzi pentru că se asimilează un cost al riscului mai ridicat pe baza experienţei fenomenului insolvenţei’, a spus Dănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...