Numărul insolvenţelor a scăzut pe fondul unei lipse de percepţie cu privire la noua Lege a Insolvenţei – ARB

Numărul intrărilor în insolvenţă a scăzut pe fondul unei lipse de percepţie cu privire la noua lege, debitorii încercând să o testeze şi să vadă cum funcţionează, dar rezultatele noii Legi se vor vedea mai bine peste un an, a declarat pentru AGERPRES, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 10:50
Numărul insolvenţelor a scăzut pe fondul unei lipse de percepţie cu privire la noua Lege a Insolvenţei - ARB

‘A scăzut numărul intrărilor în insolvenţă datorită unei lipse de percepţie cu privire la noua lege şi vor testa şi vor încerca să vadă cum funcţionează. Poate că într-un an vom putea vorbi din nou despre efectele pe care le produce noua legislaţie. Un an pentru a vedea care sunt schimbările de comportament, primele concluzii pe care le vom putea trage’, a arătat, marţi, Florin Dănescu.

Întrebat cu privire la eficienţa noii Legi a Insolvenţei, Dănescu a precizat că, pe viitor, se aşteaptă la un acces mai mare la transparenţă al creditorilor, însă continuă să se ridice întrebarea referitoare la dorinţa de aplicare obiectivă (a noii Legi a Insolvenţei n.r.) între debitori şi creditori.

‘Vom vedea. Aşteptările sunt mai bune, din punct de vedere al conţinutului noii Legi. Dacă mă întrebaţi cu cât se va schimba, noi ne dorim cu cât mai mult. Nu vă pot răspunde la această întrebare cât timp cei care decid mai mult în acest act nu suntem noi (creditorii n.r.)’, a mai spus Dănescu.

Potrivit datelor prezentate de preşedintele executiv al ARB în cadrul conferinţei ‘Back in business vs Purgatoriul Falimentului’, prudenţa manifestată de bănci în creditarea persoanelor juridice este determinată de disciplina laxă de plată a datoriilor şi recurgerea uneori abuzivă a companiilor la procedura de insolvenţă, precum şi de constrângerile de finanţare mai pronunţate în cazul IMM.

Potrivit lui Dănescu, dacă în urmă cu patru ani o companie din 30 era în insolvenţă, în prezent 1 din 7 firme este în insolvenţă. Numărul firmelor debitoare aflate în insolvenţă, faliment şi reorganizare care aveau credite contractate de la bănci se ridica la 8.850 la finele lunii iunie 2014, din care doar 500 de debitori se aflau în procesul de reorganizare, restul fiind în insolvenţă şi faliment. Restanţele înregistrate de debitorii aflaţi în insolvenţă, faliment şi reorganizare se ridică la aproximativ 15,25 miliarde lei (3,5 miliarde euro) la finele lunii iunie 2014.

O statistică BNR aferentă lunii august 2013 arăta că 86% dintre companiile intrate în insolvenţă au ajuns în faliment, în stadiul de reorganizare fiind doar 1,2%. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele şapte luni ale anului 2014 a scăzut cu 13,37%, la 15.124, de la 17.458 în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor ONRC.

Dănescu susţine că aplicarea Legii Falimentului rămâne o problemă, iar presiunile exercitate în procesele de insolvenţă sunt ample şi acţionează prin largheţea deciziilor, inclusiv juridice, şi excesele insolvenţilor, lichidatorilor sau alţi terţi implicaţi.
‘Prea multe firme intrate în insolvenţă au lăsat pasivele pe seama creditorilor şi au mutat activele pe firme noi. Şi aici au de pierdut statul, partenerii de afaceri ai companiilor aflate în insolvenţă şi băncile. Inclusiv cei care nu au credite au de pierdut pentru că dacă vor să acceseze unul vor plăti mai mult la dobânzi pentru că se asimilează un cost al riscului mai ridicat pe baza experienţei fenomenului insolvenţei’, a spus Dănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...