Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut la 58.200 a scăzut, în primul trimestru cu 600 faţă de T4 din 2018 şi cu 200 faţă de T1 2018

Numărul locurilor de muncă vacante în primul trimestru al acestui an a fost de 58.200, în scădere cu 600 faţă de trimestrul anterior şi cu 200 comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.
Economica.net - lun, 20 mai 2019, 08:06
Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut la 58.200 a scăzut, în primul trimestru cu 600 faţă de T4 din 2018 şi cu 200 faţă de T1 2018

Rata locurilor de muncă vacante a fost, după primele trei luni ale anului, de 1,18%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale atât faţă de trimestrul precedent cât şi faţă de perioada similară a anului trecut.

Sectorul bugetar a însumat peste 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.100 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 7.000 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 1.700 locuri vacante în învăţământ.

În ansamblu, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,79%), în administraţia publică (2,56%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,06%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.300 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,29%.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,16%, respectiv 100 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în agricultură, silvicultură şi pescuit (+0,19 puncte procentuale), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,17 puncte procentuale), respectiv în construcţii (+0,15 puncte procentuale). Aceste din urmă activităţi au cunoscut şi cele mai semnificative creşteri ale numărului locurilor de muncă vacante (+500 locuri vacante), urmate de cele din industria prelucrătoare (+400 locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (-0,56 puncte procentuale), în informaţii şi comunicaţii (-0,43 puncte procentuale) şi în intermedieri financiare şi asigurări (-0,42 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în învăţământ (-900 locuri vacante) şi în informaţii şi comunicaţii, respectiv în administraţia publică (-800 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă creştere atât a ratei, cât şi a numărul locurilor de muncă vacante s-a observat în transport şi depozitare (+0,42 puncte procentuale, respectiv +1.200 locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-0,94 puncte procentuale), respectiv în tranzacţii imobiliare (-0,61 puncte procentuale).

În învăţământ (-1.000 locuri vacante) şi intermedieri financiare şi asigurări (-800 locuri vacante) s-au observat cele mai importante scăderi ale numărului locurilor de muncă vacante.

În trimestrul I 2019, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (1,45%), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,37%). Această din urmă grupă majoră de ocupaţii a înregistrat şi cele mai mari valori ale numărului locurilor de muncă vacante (14.800 locuri vacante).

Atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai mici valori în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,61%, respectiv 100 locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,70%, respectiv 2,4 mii locuri vacante).

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Oamenii cheltuie, în medie, 2.000 de lei pe an pentru tratamente dentare, iar jumătate dintre români nu merg deloc la dentist – sondaj Kantar; Ionuţ Leahu: Statul a abandonat pacientul de stomatologie
Oamenii cheltuie, în medie, 2.000 de lei pe an pentru tratamente dentare, iar jumătate dintre români nu merg deloc la ...
Jumătate dintre oamenii intervievaţi au spus că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc, ...
Secretarul general al OCDE: România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE
Secretarul general al OCDE: România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a afirmat vineri ...
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...