Numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 47.400, în trimestrul doi

Numărul locurilor de muncă vacante în România a ajuns, în al doilea trimestru din 2015, la 47.400, în creştere cu 11.100 faţă de aceeaşi perioadă din 2014, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.
Economica.net - mie, 19 aug. 2015, 07:21
Numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 47.400, în trimestrul doi

Conform sursei citate, în trimestrul II 2015, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,06%, în creştere cu 0,03 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, iar numărul locurilor de muncă vacante s-a majorat cu 2.300 faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2014, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante este mai mare cu 11.100.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,17%) şi în alte activităţi de servicii (2,50%), în perioada aprilie – iunie 2015. În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.100 locuri vacante), iar rata a fost de 1,27%.

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 6.000 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,10%, respectiv 100 locuri vacante), urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,15%, respectiv 100 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,22 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (+0,17 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au regăsit în activităţile din industria prelucrătoare (2.100 locuri vacante), respectiv din comerţ (500 locuri vacante). Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,29 puncte procentuale), urmate de industria extractivă (-0,16 puncte procentuale), iar în cea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în construcţii, respectiv în transport şi depozitare (- 400 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri importante în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (+0,93 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (+0,74 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevantă a fost în hoteluri şi restaurante (-0,09 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în industria prelucrătoare (3.600 locuri vacante), respectiv în administraţia publică (2.100 locuri vacante), iar în învăţământ (-300 locuri vacante) s-a observat cea mai relevantă scădere.

În ceea ce priveşte ocupaţiile, în trimestrul II 2015, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,42%, respectiv 13.700 locuri vacante), respectiv în cele de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (1,22%, 7.600 locuri vacante) iar cele mai mici valori au fost înregistrate în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevantă creştere s-a înregistrat atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante în rândul ocupaţiilor de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (+0,11 puncte procentuale, respectiv 1000 locuri vacante), iar la polul opus cu cele mai semnificative scăderi s-au regăsit ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (-0,16 puncte procentuale, respectiv -400 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în rândul ocupaţiilor de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (+0,34 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (2.700 locuri vacante). Singura diminuare atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,16 puncte procentuale, respectiv -10 locuri vacante).

Te-ar mai putea interesa și
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană fiind rănită,......
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul ...
Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele ...