Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 38.500 în 2014 – INS

Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost în 2014 de 38.500, în crestere cu 7.900 locuri de munca vacante fata de anul anterior, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica /INS/.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 09:42
Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 38.500 în 2014 - INS

În 2014 rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,89%, în crestere cu 0,17 puncte procentuale fata de anul precedent.

Potrivit INS, în anul 2014, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administratia publica (2,64%), respectiv în alte activitati de servicii (2,56%). La polul opus s-au situat activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15%), respectiv cele din industria extractiva (0,18%), scrie Agerpres.

În industria prelucratoare s-a concentrat aproape 28% din numarul total al locurilor de munca vacante (10.700 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,01%. Sectorul bugetar a însumat peste 36% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se în administratia publica (6.500 locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (4.900 locuri vacante), respectiv învatamânt (2.600 locuri vacante). În productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, respectiv în industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparatie cu anul precedent, cele mai relevante cresteri atât în ceea ce priveste rata cât si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au regasit în administratia publica (+0,66% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1.600 locuri vacante), respectiv în sanatate si asistenta sociala (+0,44% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1.400 locuri vacante).

Cele mai accentuate diminuari atât ale ratei cât si ale numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-au constatat în distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,48% rata locurilor de munca vacante, respectiv -400 locuri vacante), urmate de activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,17% rata locurilor de munca vacante, respectiv -10 locuri vacante).

În anul 2014, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atât prin intermediul ratei cât si al numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-a constatat în rândul ocupatiilor de specialisti în diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (1,26% rata locurilor de munca vacante, respectiv 11.900 locuri vacante), iar la polul opus, cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata s-a constatat pentru ocupatiile de lucratori calificati în agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (0,53% rata locurilor de munca vacante, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri corpului legislativ, ai Executivului, înalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – grupa majora 1 (0,61% rata locurilor de munca vacante, respectiv 1.800 locuri vacante).

Comparativ cu anul 2013, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri în rândul ocupatiilor de specialisti în diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (+0,29 puncte procentuale), functionari administrativi – grupa majora 4 (+0,26 puncte procentuale), respectiv de lucratori în domeniul serviciilor – grupa majora 5 (+0,20 puncte procentuale).

În ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai relevante cresteri au fost în rândul ocupatiilor de specialisti în diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (+2.900 locuri vacante), de lucratori în domeniul serviciilor – grupa majora 5 (+1.300 locuri vacante), urmate de cele de muncitori calificati si asimilati – grupa majora 7 (+1.200 locuri vacante).

În profil teritorial, în anul 2014, cele mai ridicate valori ale ratei medie anuale a locurilor de munca vacante s-au înregistrat în regiunile Vest (1,53%), respectiv Bucuresti-Ilfov (0,98%). În ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata în regiunea Bucuresti-Ilfov (9.300 locuri vacante), care a reprezentat aproape o patrime din numarul locurilor de munca vacante din întreaga tara, în regiunea Vest (6,7 mii locuri vacante), respectiv în regiunea Nord-Vest (5..500 locuri vacante).

La polul opus, atât în ceea ce priveste rata cât si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai scazute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,46%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,52%, respectiv 2.300 locuri vacante).

Fata de anul 2013, cele mai semnificative cresteri atât în ceea ce priveste rata cât si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au înregistrat în regiunea Vest (+0,47 puncte procentuale, respectiv +2.100 locuri vacante). Cresteri relevante ale ratei medie anuale a locurilor de munca vacante s-au mai înregistrat si în regiunea Sud-Muntenia (+0,20 puncte procentuale), respectiv Centru (+0,16 puncte procentuale), iar în ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante în regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia (+1.100 locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv Centru (+1.000 locuri vacante).

Potrivit INS, datele privind rata si numarul locurilor de munca vacante sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, având ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului. Pentru dimensionarea esantionului s-a luat în considerare obtinerea unor estimari ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori în limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%. Începând cu trimestrul I 2014 esantionul cuprinde 22500 unitati economico-sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri......
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Parlamentul European a respins moțiunea de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice ...
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru ...
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs BNR 6.07.2022
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs ...
BNR a anunţat, miercuri, 6 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9454 lei/euro, 4,8344 lei/dolar, 5,7743 lei/liră sterlină, ...