Numărul paşapoartelor eliberate anul trecut a crescut cu 16% faţă de 2018; a scăzut timpul de aşteptare

Numărul paşapoartelor eliberate la nivel naţional anul trecut a crescut cu 16,30% faţă de 2018, iar timpul de aşteptare la ghişeu a scăzut, se arată într-un comunicat de presă al MAI, remis, sâmbătă, agenţiei Agerpres.
Economica.net - sâm, 08 feb. 2020, 07:54
Numărul paşapoartelor eliberate anul trecut a crescut cu 16% faţă de 2018; a scăzut timpul de aşteptare
Potrivit sursei citate, în anul 2019 au fost eliberate, la nivel naţional, 1.591.256 paşapoarte simple electronice, faţă de 1.368.208 eliberate în aceeaşi perioadă a anul 2018, şi au fost transmise, prin curier, 123.700 paşapoarte simple electronice, faţă de 70.328 în aceeaşi perioadă a anului 2018, fiind înregistrată o creştere cu 75,98% la acest capitol.

De asemenea, se constată o scădere de 34,70% a cererilor depuse pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare în 2019, comparativ cu anul 2018.

În ultimii ani, MAI a implementat proceduri rapide şi simplificate pentru eliberarea documentelor de călătorie, inclusiv în ceea ce priveşte programarea on-line, măsuri ce îşi dovedesc eficienţa.

„Pentru eliberarea paşaportului simplu electronic sau a celui temporar cetăţenii pot depune cererea, în ţară, la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, iar în străinătate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, indiferent de locul în care au domiciliul sau reşedinţa. Pentru evitarea aglomerării la ghişee a fost dezvoltată şi este operaţională platforma de programare on-line (pentru cererile depuse în ţară) www.epasapoarte.ro. Timpul de aşteptare la ghişeu, în cazul în care faceţi o astfel de programare, este zero”, se arată în comunicat.

Pentru cererile depuse în ţară, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice/temporare este de maximum 15 zile lucrătoare, iar timpul mediu este de 10 zile lucrătoare. Excepţia o constituie cazul paşaportului simplu temporar, când cererile se pot soluţiona în cel mult 3 zile lucrătoare dacă se motivează urgenţa. Astfel, motivele invocate pot fi de natură medicală, familiale sau profesionale ori de altă natură conform legii.

Direcţia Generală de Paşapoarte a dezvoltat aplicaţia on-line „status paşaport”, prin care cetăţenii pot urmări procesul de soluţionare a cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic.

Cererile privind eliberarea paşapoartelor simple electronice pot fi depuse şi la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, iar ridicarea lor se poate face din ţară, de la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, în termen de 10 zile lucrătoare.

De asemenea, există posibilitatea ca paşaportul să fie ridicat de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate, în maxim 45 de zile lucrătoare în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile în state terţe.

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani, 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, iar pentru cel simplu temporar este de 96 de lei.

Paşaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la reşedinţa titularului ori ale persoanei care a formulat cererea, cu suportarea de către aceştia a cheltuielilor de expediţie, mai arată sursa citată. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...