Numărul românilor care nu pleacă în vacanţă s-a redus la jumătate, în ultimii 10 ani

Numărul persoanelor care nu pleacă în vacanţă s-a redus la jumătate, în ultimii 10 ani, iar jumătate din populaţie pleacă în vacanţe interne, în timp ce turismul extern aproape s-a triplat, relevă datele unui studiu realizat de un tur-operator şi dat vineri publicităţii.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 09:31
Numărul românilor care nu pleacă în vacanţă s-a redus la jumătate, în ultimii 10 ani

‘Analizăm piaţa de turism periodic, cifrele obiective fiind singurele pe baza cărora putem construi strategii şi elabora direcţii de acţiune. Turismul românesc s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, românii călătoresc mai mult şi sunt mult mai avizaţi ca în trecut’, a declarat Adrian Voican, iniţiatorul sondajului, director general Bibi Touring şi preşedintele comisiei de marketing a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

În ultimii zece ani, consumul turistic a crescut cu 39%, cel mai mare aport la această creştere avându-l persoanele cu vârsta de peste 55 de ani (+ 35%) din total de creştere, urmate de ‘aspiranţi’ (26-35 ani) cu 21%.

O altă concluzie importantă este dată de faptul că, în ultimii 10 ani, persoanele cu venituri mici (sub 200 euro/persoană) au contribuit cu cea mai mare creştere la consumul turistic (+17%), fapt datorat ofertelor speciale de tipul ‘Înscrieri Timpurii’, bazate pe reduceri pentru achiziţia din timp a biletelor, oferte care nu existau înainte. În schimb, persoanele cu venituri mai mari şi-au păstrat consumul turistic, renunţând totuşi la vacanţele extravagante de tip ‘once in a life time’.

‘Consumul intern rămâne constant la pragul de 50% din total populaţie, dar se dezvoltă accelerat turismul extern şi vacanţele mixte (intern + extern) Apetitul românilor pentru vacanţele externe a crescut de 2 ori şi jumătate în ultimii zece ani, de la 9% în 2004, la 24% în 2014. Mai mult, unul din trei turişti români apelează la serviciile unei agenţii de turism pentru a cumpăra o vacanţă’, spune Adrian Voican.

O altă concluzie interesantă este faptul că a crescut consumul vacanţelor mixte (ţară şi străinătate) de peste 20 de ori, de la un procentaj nesemnificativ de 0,2% în 2004 la 5,4% în 2014.

‘Este o tendinţă promiţătoare despre care anticipăm că îşi va continua creşterea, datorită profilului turistului român, dornic de nou, dar şi tradiţionalist’, spune directorul general al tur-operatorului.

În 2014, cei mai apropiaţi de serviciile agenţiilor de turism au fost cei care au cumpărat vacanţe externe – 58% faţă de 53% în anul 2004, în timp ce pentru vacanţele în România au apelat 16% dintre respondenţi faţă de 25% în urmă cu zece ani.

În anul 2014, jumătate dintre cei care au plecat în vacanţă s-au informat despre destinaţii prin internet, iar 30% prin agenţii şi 20% prin prieteni, în timp ce, în anul 2004, în România internetul se afla abia la început.

Conform studiului, a dispărut cererea pentru hotelurile de o stea şi s-a triplat, în schimb, opţiunea pentru 4 şi 5 stele.

‘Transportul în vacanţă cu avionul a zburat peste opţiunea autocarelor de acum zece ani. Anul acesta, 55% dintre turişti preferă să plece în vacanţă cu avionul faţă de 21% în 2005. Cei care folosesc maşina proprie în vacanţă reprezintă 28% faţă de 15% în 2005. De asemenea, vacanţele cu autocarul sunt în scădere, astfel că în 2015 doar 16% dintre turişti mai preferă acest mijloc de transport faţă de 25% în 2005’, apreciază Adrian Voican.

Bugetul de vacanţă/familie de sub 1.000 lei este alocat de 11% dintre turişti în 2015, faţă de 34% în 2005, în timp ce o sumă de peste 4.000 lei este alocată de 17% dintre turişti, faţă de 5% în 2005.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...