Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000 de persoane, această modalitate de angajare fiind utilizată mai ales de companiile din producţie şi de servicii, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 12:57
Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000

„Studiul confirmă că tot mai mulţi angajaţi consideră munca temporară ca o soluţie economică şi de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor cât şi a forţei de muncă, indiferent de nivelul de calificare şi studii a acesteia”, a declarat, într-un comunicat, Sorina Donisa, preşedinte ARAMT.

Majoritatea celor angajaţi temporar în România (46%) au studii medii, iar 23% au studii superioare. Alt procent semnificativ, de 20% este reprezentat de studenţi şi doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi).

Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaţilor temporar în 2012 este relativ eterogenă pentru angajaţii între 21 şi 45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% şi 30% pentru fiecare grupă de vârstă.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (47%) şi servicii (32%), indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura şi administraţia publică ocupă câte 4 procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile 3%, iar alte domenii 9%.

În concordanţă cu tendinţa ascendentă a pieţei, numărul de ore lucrate în regim de muncă temporară per angajat a crescut la 927 în 2012, de la 919 ore în 2011 şi 742 ore în 2010, reflectând o cerere şi o utilitate crescute în rândul companiilor angajatoare.

Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 şi 3 luni şi 18% sunt pe termen scurt (mai puţin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieţei de muncă temporară s-au menţinut relativ constante din 2010 până în prezent.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 5% dintre angajaţii temporari provin din rândul şomerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenţi, iar 33% au mai fost angajaţi temporar.

Membrii ARAMT derulează, conform estimărilor, circa 70% din activităţile de muncă temporară din România cu o cifră de afaceri de peste 178 de milioane de euro în 2012, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creştere cu peste 10% faţă de anul 2011 şi cu 25% faţă de 2010.

Studiul a fost realizat în luna octombrie în rândul membrilor Asociației Române a Agenţilor de Muncă Temporară prin intermediul Ipsos Marketing.

Cele 11 companii, agenţi de muncă temporară autorizaţi, care fac parte din ARAMT sunt Adecco România, Agenţia Professional, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Grafton Recruitment, IHM Total Consult, Lugera, ManpowerGroup România, TjobsRecruit şi Trenkwalder.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...