Numărul românilor cu restanţe la bănci a scăzut la un nivel minim al ultimilor şase ani

Numărul românilor care au restanţe la bănci şi instituţii financiare bancare (IFN) mai mari de 30 de zile a scăzut puternic în octombrie, cu 83.439 faţă de luna septembrie, până la 611.613, nivel minim din iulie 2009, în condiţiile în care băncile au scos în afara bilanţului credite de 1,9 miliarde lei, potrivit datelor Biroului de Credit, publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 07:57
Numărul românilor cu restanţe la bănci a scăzut la un nivel minim al ultimilor şase ani

În septembrie erau înregistraţi 695.052 restanţieri la bănci, după ce în luna precedentă erau peste 750.000 de restanţieri.

Recordul din acest an a fost înregistrat în luna iunie, când, potrivit datelor BNR, 754.228 de debitori aveau 1.021.006 restanţe la bănci şi IFN-uri.

Potrivit datelor Biroului de Cedit, citate de BNR în ultimul raport lunar, datoriile totale ale debitorilor au scăzut cu 3,5% în octombrie, la 8,5 miliarde lei, după o scădere de 19% în septembrie.

Raportat la luna septembrie, valoarea restanţelor a scăzut doar la creditele în lei, în timp la la creditele în valută, restanţele au crescut uşor.

Astfel, valoarea restanţelor în lei a scăzut de la 3,2 miliarde lei în septembrie până la 2,9 miliarde lei în august.

În cea ce priveşte restanţele înregistrate în euro, valoarea acestora a urcat în octombrie la 4,04 miliarde lei, de la 4,02 miliarde lei în septembrie. Creşterea a provenit integral din devalorizarea leului în raport cu euro, cu 0,9% în octombrie faţă de septembrie.

Şi restanţele înregistrate la creditele în franci elveţieni au urcat în octombrie până la 1,54 miliarde lei, de la 1,5„1 miliarde lei în luna precedentă.

Ca şi în lunile precedente, restanţele cele mai mari au o întârziere de peste 90 de zile, cu o valoare totală de 4,6 miliarde lei, faţă de 4,9 miliarde lei în septembrie. Restanţe în valoare de 1,9 miliarde de lei sunt aferente unor credite aflate în fază de colectare.

Scăderea credielor restante a fost generată în principal de scoaterea în afara bilanţului a unui volum de 1,86 miliarde de lei de credite restante, arată datele BNR.

În luna octombrie, la Biroul de Credit au raportat informaţii 31 de bănci şi 28 de IFN-uri, cu două IFN-uri în plus faţă de septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Producătorul canadian de componente auto Magna International a anunţat vineri că va prelua rivalul Veoneer Inc., companie care este prezentă şi în România, pentru 3,8 miliarde de dolari în......
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase candidați s-au calificat în etapa a doua a licitației pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu, peste Carpați
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase candidați s-au calificat în etapa a doua a licitației pentru secțiunea 2 Boița ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat vineri lista celor șase candidați care ...
Ministerul Dezvoltării a decontat peste 100 de milioane de lei pentru proiectele realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării a decontat peste 100 de milioane de lei pentru proiectele realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 102.409.533,29 de lei, în vederea ...
Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Air Claim, companie care facilitează începând din 2018 obţinerea de despăgubiri pentru pasagerii transportului aerian, ...