Numărul şomerilor în Spania a scăzut în august pentru prima dată în ultimii 13 ani

Numărul persoanelor înregistrate ca şomeri în Spania a scăzut în august pentru prima dată în ultimii 13 ani, arată datele oficiale publicate marţi de Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale, transmite Xinhua.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 19:38
Numărul şomerilor în Spania a scăzut în august pentru prima dată în ultimii 13 ani

Luna trecută au fost cu 31 de şomeri mai puţin decât în iulie, deşi fiind sfârşitul sezonului estival rata şomajului creşte, de obicei.

Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale de la Madrid a anunţat că 4.698.783 de persoane se aflau în căutarea unui loc de muncă în august.
În primele opt luni din 2013, numărul şomerilor a scăzut cu 149.940 persoane, fiind cele mai bune date pentru această perioadă din 1999.

Noile date confirmă scăderea ratei şomajului, deşi numărul şomerilor în Spania este încă foarte ridicat, a declarat secretarul de stat Engracia Hidalgo.

Conform datelor oficiale, luna trecută, numărul şomerilor a scăzut în sectorul construcţiilor şi în agricultură, dar a crescut în industrie şi în sectorul serviciilor, în urma închiderii sezonului turistic.

Turismul reprezintă peste 20% din PIB-ul Spaniei şi a beneficiat vara aceasta de turbulenţele din unele state din Africa de Nord, cum ar fi Egiptul.

Declinul de doi ani al economiei spaniole pare că se apropie de final în trimestrul doi din 2013, arată datele preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, dar cererea internă slabă şi noile măsuri de austeritate ar putea întârzia o redresare sustenabilă.

Economia spaniolă a înregistrat un declin de doar 0,1% în trimestrul doi din 2013, comparativ cu un recul de 0,5% în precedentele trei luni, a anunţat Ine, fiind cea mai redusă scădere de când ţara a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2011. Ine a precizat că declinul cheltuielilor interne în perioada aprilie-iunie 2013 a fost parţial compensat de majorarea exporturilor şi a veniturilor din turism.

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 1,7% în perioada aprilie-iunie 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, după un declin de 2% în primele trei luni ale anului, arată datele Ine. Săptămâna trecută, Banca Centrală a Spaniei estima un declin anual al Produsului Intern Brut de 1,8% în trimestrul doi din 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există sâmbătă 1.251 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19,......
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...