Numele cineastului spaniol Pedro Almodovar şi cel al actorului chinez Jackie Chan, evocate în scandalul Panama Papers

Numele cineastului spaniol Pedro Almodovar, cel al actorului chinez Jackie Chan şi cel al regizorului italiano- belgian Franco Dragone sunt evocate în Panama Papers, uriaşul scandal de evaziune fiscală, ce a fost dezvăluit, duminică, în presa internaţională, informează lefigaro.fr, citat de News.ro.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 19:22
Numele cineastului spaniol Pedro Almodovar şi cel al actorului chinez Jackie Chan, evocate în scandalul Panama Papers

Scandalul Panama Papers, dezvăluit duminică, nu îi vizează doar pe anumiţi politicieni şi vedete ale fotbalului. Mai multe personalităţi din universul culturii şi showbizului, precum regizorul de film Pedro Almodovar şi fratele său, scenaristul şi producătorul de film Agustin Almodovar, actorul Jackie Chan şi regizorul de teatru Franco Dragone, sunt acuzate că deţin averi considerabile în paradisurile fiscale.

Această dezvăluire, publicitată de cotidianul spaniol El Mundo şi de cel belgian Le Soir, a stârnit numeroase reacţii negative în rândul internauţilor din lumea întreagă.

Admiratorii lui Pedro Almodovar nu şi-au ascuns dezamăgirea pe reţelele de socializare şi au mers până în punctul de a-l acuza pe cineastul spaniol de „trădare”.

Prezenţa lui Jackie Chan în acest uriaş scandal de evaziune fiscală i-a suprins pe mulţi internauţi. Actorul chinez este acuzat că deţine cel puţin şase companii de tip offshore, în paradisul fiscal al Insulelor Virgine britanice.

Printre cei 732 de cetăţeni belgieni vizaţi de scandalul Panama Papers, numele regizorului de teatru Franco Dragone a fost primul ce a fost divulgat de cotidianul Le Soir. Mulţi dintre internauţii belgieni l-au criticat pe artist prin intermediul unor mesaje dure sau ironice, pe Twitter.

Luni dimineaţă, preşedintele francez François Hollande a promis că mai multe anchete vor fi realizate de fiscul din această ţară şi că guvernul francez va lua „o serie de măsuri judiciare” pentru ca toate informaţiile să fie cunoscute. Şeful statului francez a spus că dezvăluirile reprezintă „o veste bună” pentru Franţa şi a mulţumit iniţiatorilor lor şi companiilor din mass-media care au realizat aceste anchete jurnalistice.

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) a publicat, duminică, un număr impresionant de documente privind averile ascunse în paradisurile fiscale de mii de persoane şi organizaţii, printre care figurează foşti sau actuali lideri politici, personalităţi din diferite domenii şi chiar grupări infracţionale.

Aceste dezvăluiri, grupate sub numele de „Panama Papers”, sunt rezultatul unei investigaţii desfăşurate timp de un an de 378 de jurnalişti din 77 de ţări. Ei au analizat 11,5 milioane de documente de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, specializat în crearea de societăţii offshore.

Documentele, transmise cotidianului german Sueddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, au permis analiza în detaliu a aproape 214.500 de entităţi create de casa de avocatură în perioada 1977-2015, în 20 de paradisuri fiscale, pentru clienţi din peste 200 de ţări. Deşi documentele scot la lumină scheme financiare complexe, în favoarea elitelor mondiale, nu înseamnă, neapărat, că sunt şi ilegale.

Conform legislaţiilor naţionale şi înţelegerilor internaţionale, firme precum Mossack Fonseca care ajută la crearea de companii şi conturi bancare ar trebui să acorde o mare atenţie clienţilor care pot fi implicaţi în spălare de bani, evaziune fiscală sau alte ilegalităţi. De asemenea, ar trebui să acorde o atenţie sporită „persoanelor expuse politic” („PEP”) — oficiali guvernamentali, rudele şi asociaţii lor.

În multe cazuri, Mossack Fonseca pare să nu realizeze cine sunt de fapt clienţii lor. Un audit intern din 2015 a constatat că aceştia cunoşteau identitatea proprietarilor reali doar pentru 204 companii din cele 14,086 pe care le-au înregistrat în Seychelles, un paradis fiscal din Oceanul Indian.

Sistemul offshore se bazează pe o industrie ce înglobează bancheri, avocaţi, contabili şi alţi intermediari care lucrează împreună pentru a proteja secretele clienţilor lor. Aceşti experţi utilizează companii anonime, trusturi şi alte entităţi paravan pentru a crea structuri complexe care pot fi utilizate pentru a ascunde originile banilor negri.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...