Numeroase companii cipriote sunt blocate din cauza închiderii băncilor

Numeroase companii cipriote au probleme să funcţioneze normal, iar unele sunt practic blocate, în cea de-a 11-a zi de nefuncţionare a băncilor, în timp ce măsurile drastice aplicate celor mai mari două instituţii de credit destabilizează o economie deja fragilă, relatează AFP.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 19:41
Numeroase companii cipriote sunt blocate din cauza închiderii băncilor

Potrivit Camerei cipriote de comerţ, „numeroase întreprinderi sunt împinse în faliment” de închiderea prelungită a băncilor şi de limitarea circulaţiei capitalului prevăzută la redeschiderea instituţiilor financiare, pentru evitarea unor ieşiri masive.

„Operaţiunile cu restul lumii sunt blocate”, a spus Marios Tsiakkis, secretarul general al Camerei de Comerţ, el subliniind importanţa importurilor pentru mica insulă, care cumpără din străinătate carburanţi şi produse alimentare.

Parlamentul cipriot a aprobat vineri, în cadrul planului european de salvare a ţării, restricţiile asupra fluxului de capital, dar detaliile nu sunt cunoscute.

„Am un transport de legume care soseşte joi în port şi trebuie să găsesc 7.000 de euro pentru a le recupera”, a spus Andreas Agrotis, directorul celei mai mari companii de import-export de legume şi fructe din Cipru, Amalthis.

El a subliniat că alimentele vor fi blocate până va găsi lichidităţi, întrucât vămile şi companiile maritime, precum şi un număr tot mai mare de furnizori cer plata în numerar.

Importatorul de medicamente şi cosmetice Papellinas are aceleaşi îngrijorări.

„Afacerea ne merge foarte bine, dar trebuie să ştim care vor fi restricţiile impuse plăţilor către străinătate”, a subliniat Andreas Adamides, director financiar al companiei.

De asemenea, Athienitis, un supermarket cu preţuri ieftine din Nicosia, a cerut începând de joi clienţilor să facă plăţile în numerar.

Numeroşi clienţi corporatişti ai Laiki şi Bank of Cyprus, cele mai mari două bănci din Cipru, vor suferi pierderi importante din cauza planului de salvare a ţării.

„Este o condamnare la moarte pentru numeroase firme, în special pentru cele mici. Unele vor da faliment, iar altele îşi vor restrânge drastic activităţile”, a explicat un profesor de la Universitatea din Cipru.

El a arătat că măsurile de restructurare a băncilor vor afecta şi fondurile pentru cercetare ale Universităţii, finanţate de Uniunea Europeană.

Primăria Nicosiei, ale cărei fonduri sunt păstrate în mare parte la băncile Laiki şi Bank of Ciprus, a avertizat la rândul ei că taxarea conturilor sale va afecta financiar oraşul.

Te-ar mai putea interesa și
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un......
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat ...
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor ...