Numeroşi americani sunt reticenţi în a-şi face prieteni de altă rasă – sondaj

Aproximativ 40% dintre americanii 'albi' şi 25% dintre americanii 'non-albi' sunt înconjuraţi exclusiv de prieteni din propria rasă, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 15:45
Numeroşi americani sunt reticenţi în a-şi face prieteni de altă rasă - sondaj

Cifrele evidenţiază cât de segregate rămân Statele Unite după dezbaterea privind rasa declanşată luna trecută de achitarea lui George Zimmerman în cazul uciderii prin împuşcare a tânărului de culoare Trayvon Martin, în Florida, care nu era înarmat. Preşedintele Barack Obama a luat poziţie după verdict, cerându-le americanilor să se autoanalizeze pentru a vedea dacă nutresc prejudecăţi rasiale.

Există regiuni şi grupuri unde amestecul cu persoane de alte rase este mai des întâlnit, în special în comunitatea latino-americană, unde numai o persoană din zece nu are prieteni de altă rasă.
Circa jumătate dintre latino-americanii care au un partener de viaţă sunt într-o relaţie cu cineva din afara comunităţii lor, în timp ce printre albi şi persoanele de culoare procentul este de doar 10%.

În ceea ce priveşte cercul mai larg al cunoştinţelor, care include colegi de serviciu, prieteni şi rude, 30% dintre americani nu se amestecă cu persoane de o rasă diferită, relevă sondajul, potrivit Reuters.

Ca grup, statele de la Pacific – inclusiv California, cel mai populat stat – sunt cele mai diverse în ceea ce priveşte iubirea şi prietenia, în timp ce la polul opus se află Sudul, unde există cel mai scăzut procent de persoane cu mai mult de cinci cunoştinţe din alte rase decât a lor.

Într-o declaraţie de acum două săptămâni, preşedintele Obama s-a declarat optimist cu privire la viitor, spunând că experienţele fiicelor sale arată că generaţiile tinere au mai puţine probleme cu rasa. „Asta nu înseamnă că suntem într-o societate post-rasială. Nu înseamnă că rasismul a dispărut. Ci că ei sunt mai buni decât am fost şi suntem noi în privinţa acestor chestiuni”, a spus el.

Tinerii americani adulţi par să confirme acest lucru, potrivit sondajului. Circa o treime dintre americanii sub 30 de ani care au un partener de viaţă se află într-o relaţie cu cineva dintr-o rasă diferită, în timp ce printre americanii de peste 30 de ani procentul este de 10%.

Rezultatele sunt extrase dintr-un sondaj online în desfăşurare realizat de Reuters/Ipsos şi includ răspunsurile a 4.170 de americani, culese în perioada 24 iulie – 6 august.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...