Numirile la BNR şi ASF au intrat pe ultima sută de metri. Comisiile parlamentare primesc azi propunerile, cine sunt favoriţii

Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi din Senat aşteaptă începând de astăzi propunerile de numiri pentru două posturi de adjuncţi în cele mai importante înstituţii de reglementare financiară din România. Dacă în cazul ASF se ştie de cele 11 CV-uri care îşi caută susţinerea politică, în cazul BNR nimeni nu îndrăzneşte să sufle o vorbă. Sunt totuşi trei nume preferate pentru ASF şi două pentru BNR.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 19 mart. 2017, 21:06
Numirile la BNR şi ASF au intrat pe ultima sută de metri. Comisiile parlamentare primesc azi propunerile, cine sunt favoriţii

Aşa cum au explicat preşedinţii celor două comisii de buget-finanţe din Senat – Viorel Arcaş şi din Camera Deputaţilor – Leo Badea, de luni va ajunge şi la Comisii lista cu propunerile de numiri pentru funcţiile din cele două instituţii. Tot în Comisii se va face şi audierea membrilor propuşi de partidele politice sau în nume propriu (legal este posibil şi să îţi depui candidatura şi CV-ul pentru unul din cele două posturi), după care urmează validarea plenului Parlamentului.

Deocamdată, pentru posturile de vicepreşedinte al ASF, din cei 11 candidaţi, preferaţii politic par a fi Cristian Roşu, actualmente director general al Fondului de Garantare al Asigurărilor (venit din zona supravegherii pensiilor private), Călin Rangu directorul Institutului de Studii Financiare (ISF) şi director al direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF, precum şi Florin Golovatic, directorul Direcţiei Supraveghere şi Control din cadrul Sectorului Asigurări / Reasigurări, din ASF.

S-a vorbit şi despre un nou preşedinte al ASF, dar  deocamdată nu e cazul. Mişu Negriţoiu rămâne încă în funcţie, raportul de demitere a acestuia nefiind încă înaintat birourilor permanente ale Parlamentului. El însă s-a retras într-un con de umbră, prerogativele sale, în special cel de a asigura interimatul vicepreşedintelui pe asigurări, fiind preluate de prim vicepreşedintele instituţiei, Cornel Coca Constantinescu.

În cazul BNR lucrurile sunt ceva mai complicate. Prima dată a fost vehiculat numele lui Cristian Socol, fost consilier pe probleme de macroeconomie al lui Victor Ponta şi colaborator la realizarea proiectului Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare, cu care PSD speră că va rezolva unele probleme de deficit bugetar, însă economistul a infirmat orice legătură cu acest fapt. Apoi a fost dat ca sigur secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Enache Jiru, fost director în BNR şi fost preşedinte CEC. Întrebat însă despre această probabilitate, Enache Jiru a negat şi a spus că nimeni nu i-a propus aşa ceva.

Rămân ultimele două nume vehiculate în mediul bancar şi politic: Anca Paliu Dragu şi Eugen Teodorovici. Fost ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor Publice în Guvernul Ponta, Eugen Teodorovici spune că “mă onorează o astfel de nominalizare, dar nu cred că voi primi o funcţie atât de importantă”. „BNR este o instituţie destul de importantă şi una care şi-a păstrat prestigiul. Poate doar dacă cineva s-a gândit să mă reducă la tăcere din punct de vedere politic să fi vorbit aşa”, a afirmat fostul ministru de Finanţe.

De formaţie macroeconomist, Anca Paliu Dragu a fost ministru de Finanţe, economist la BNR, angajat al Comisiei Europene şi al biroului Fondului Monetar Internaţional de la Bucureşti. Ea a spus că nu crede că se pune problema ca ea să preia acest post şi oricum nimeni nu a discutat cu dânsa despre asta, iar o susţinere politică  din partea PSDeste exclusă. Surse din cadrul partidului de guvernământ au declarat că s-a ajuns la un consens între partide şi numirile vor fi făcute în special pe criterii profesionale tocmai pentru a se evita o situaţie similară cu cea a lui Bogdan Olteanu.

Agerpres scria recent: “Birourile permanente reunite au aprobat, marţi (14 martie), ordinea de zi pentru şedinţa de plen comun care va avea loc săptămâna viitoare, miercuri, la ora 11,00, a anunţat liderul de grup al PSD de la Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Pe ordinea de zi a plenului se află scrisoarea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, prin care solicită completarea locului vacant în Consiliul de Administraţie al BNR ca urmare a demisiei lui Bogdan Oltean. Se va mai discuta, de asemenea, vacantarea postului de director al SIE şi raportul Comisiilor de buget cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat din lunile august şi noiembrie 2016 de către Guvern.”

Cu toate acestea, surse parlamentare ne-au declarat că este foarte probabil ca abia în şedinţa birourilor permanente din 27 martie să se desemneze persoanele, urmând ca plenul să îi valideze. Săptămâna aceasta va fi una de zbatere şi analiză a persoanelor potrivite să ocupe cele două funcţii: de viceguvernator al băncii centrale în locul postului liber lăsat de Bogdan Olteanu şi cel de vicepreşedinte responsabil cu piaţa asigurărilor al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), rămas liber din octombrie anul trecut prin demisia lui Marius Vorniceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...