O acţiune militară este condiţia unei soluţii politice cu plecarea lui al-Assad – premierul Franţei

O actiune militara internationala în Siria reprezinta conditia unei solutii politice implicând plecarea de la putere a presedintelui Bashar al-Assad, a declarat miercuri premierul francez Jean-Marc Ayrault în Parlament, relateaza AFP.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 03:58
O acţiune militară este condiţia unei soluţii politice cu plecarea lui al-Assad - premierul Franţei

Atacul de la 21 august de lânga Damasc constituie, „la începutul acestui secol, cea mai masiva si cea mai terifianta folosire a armelor chimice”, a denuntat el, într-o dezbatere fara vot, organizata simultan în Adunarea Nationala si Senat, ambele divizate pe aceasta tema.

„A nu actiona ar însemna punerea în pericol a pacii si securitatii în întreaga regiune”, a pledat Ayrault, afirmând ca Parisul „conteaza pe sustinerea” europenilor si Ligii Arabe în cazul unei interventii militare.

„Da, solutia la criza siriana va fi politica si nu militara. Dar sa privim realitatea în fata: daca nu punem capat unor asemenea actiuni ale regimului, nu va exista o solutie politica”, le-a spus Jean-Marc Ayrault deputatilor, în timp ce discursul sau era citit, în paralel, în Senat, de catre seful diplomatiei Laurent Fabius.

Dar „ce sa alegem: actiunea sau resemnarea?”. „Trebuie sa îi aratam (presedintelui sirian Bashar) al-Assad ca nu exista alte solutii în afara negocierii”, a insistat el, în contextul în care clasa politica franceza este divizata în privinta unei actiuni militare, careia majoritatea opiniei publice i se opune.

„Care ar putea sa fie interesul lui Bashar al-Assad sa negocieze, atât timp cât el crede ca poate, asa cum a repetat la începutul saptamânii, «sa lichideze», sunt cuvintele sale, «sa lichideze» opozitia, cu arme care seamana terorarea si moartea?”, a continuat premierul francez.

„Da, dorim plecarea sa, în cadrul unei solutii politice, în favoarea careia Franta va continua sa ia initiativva”, a adaugat Jean-Marc Ayrault.

„Vrem sa sanctionam si sa descurajam în acelasi timp, sa raspundem acestei atrocitati, pentru a evita ca sa nu se repete. Vrem, de asemenea, sa îi aratam lui Bashar al-Assad ca nu are alte solutii în afara de a negocia”, a subliniat seful Guvernului francez.

În pofida votului britanic, izolat din cauza unor tergiversari americane, Executivul francez si-a reafirmat în ultimele zile vointa de a participa la o solutie militara „punitiva” împotriva lui al-Assad. Parisul a subliniiat ca, în cazul în care americanii nu vor participa, nu se va angaja singur si se va îndrepta spre acordarea unui ajutor sporit opozitiei siriene.

Principalul partid de opozitie, UMP (dreapta), a reafirmat miercuri, în cadrul dezbaterii, ca va solicita un vot în Parlament în caz de interventie în afara cadrului ONU. Constitutia franceza impune o consultare a Parlamentului doar în cazul în care operatiuni militare în strainatate se prelungesc mai mult de trei luni.

„Problema nu este exprimarea sau nu a unui vot, ci arma chimica sau nu, responsabilitatea lui Bashar al-Assad sau nu”, a subliniat, raspunzând, premierul, apreciind ca ar fi necesar ca presedintele Republicii sa îsi pastreze „libera apreciere” de a angaja sau nu Franta într-o interventie, asa cum a facut în cazul Mali, spre exemplu.

Totusi, o serie de deputati socialisti s-au pronuntat miercuri pentru un asemenea vot, un scenariu care ramâne o „ipoteza posibila”, a repetat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Alain Vidalies. Într-un sondaj realizat de CSA pentru BFMTV, 74% dintre francezii chestionati se declara de acord ca deputatii si senatorii sa se exprime asupra acestei probleme.

Membri ai coalitiei guvernamentale, ecologiostii s-au declarat si ei „în majoritate” favorabili principiului unei interventii în Siria ca „riposta” fata de folosirea armelor chimice.

Exterma dreapta si stânga radicala si-au exprimat opozitia fata de o interventie, extrema stânga a avertizat împotriva unei transformari a Parisului într-o „anexa” a Washingtonului, iar politicienii de centru au reclamat „o coalitie foarte larga”.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful ANRE: Legea recent adoptată a eolienelor offshore va aduce miliarde, cu un potențial imens pentru portul Constanța
Șeful ANRE: Legea recent adoptată a eolienelor offshore va aduce miliarde, cu un potențial imens pentru portul Constanța
George Niculescu, actualmente șef al ANRE, dar cel care în trecut a elaborat legea eolienelor offshore, a vorbit, într-un interviu pentru presa locală, despre impactul acesteia asupra zonei....
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. USD la trei luni
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. ...
Compania americană NuScale a raportat pentru primele trei luni ale anului 2024 o pierdere netă de 48,1 milioane de dolari ...
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început marţi al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe ...
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele trei luni din acest an a fost de 6,699 miliarde de euro, mai mic cu ...