O asociaţie de bloc bate, la profit, fondurile de investiţii

A asociaţie de proprietari de apartamente de bloc are un câştig de 40% din plasarea fondului de rulment, în 2010, într-un portofoliu de investiţii individual, potrivit datelor trimise la redacţia ECONOMICA.NET de firma de specialitate Certinvest. Cele mai mari randamente de fonduri de investiţii româneşti abia depăşesc 30% pe ultimele 36 de luni. Cel mai mare portofoliu individual administrat de Certinvest valorează un milion de dolari.
Adrian N. Ionescu - Dum, 08 sept. 2013, 21:04
O asociaţie de bloc bate, la profit, fondurile de investiţii

Blocul asociaţiei investitoare este situat „într-o zonă selectă a Bucureştiului, iar proprietarii asociaţi au o anumită educaţie financiară, dar şi resurse pe măsură”, precizeazăa declarat Daniela Vasile, director Portofolii Private, la firma de administrare a investiţiilor Certinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Ca să se califice pentru acest tip de administrare individualizat, investitorii trebuie să plaseze minim 100.000 de lei, ceea ce asociaţia de proprietari în cauză a şi făcut acum trei ani, iar acum portofoliul său valora 140.000 de lei, la 31 august.

Randamentul sau câştigul faţă de valoarea iniţială a plasamentului este, prin urmare, de 40%, potrivit datelor Certinvest.

Portofoliul asociaţiei de bloc este constituit din instrumente cu venit fix, cu risc redus, mai ales obligaţiuni  corporatiste şi titluri ale fondurilor administrate de Certinvest, potrivit oficialului companiei.

„Este un client care preferă investiţiile cu risc scăzut, de unde rezultă şi structura investiţiilor alese. Asociaţia şi-a plasat fondul de rulment pentru că acesta este mai susceptibil de a fi investit pe perioade mai lungi de timp, atunci când nu sunt programate plăţile anumitor lucrări”, spune Daniela Vasile.

Performanţele altora

Nici un fond de investiţii nu a egalat performanţa portofoliului asociaţiei de bloc în cauză, chiar dacă are un grad de risc mai mare decât portofoliului asociaţiei şi se presupune că şi randamentul ar urma să fie mai mare.

Singurul fond de investiţii care s-a apropiat de performanţa portofoliului asociaţiei de bloc este administrat tot de Certinvest.

Fondul Certinvest XT are cel mai mare randament înregistrat de un fond de investiţii pe ultimele 36 de luni: peste 39%, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondul este unul de risc, pentru că investeşte doar în acţiuni.

Randamente de peste 30% mai înregistrează alte două fonduri de acţiuni (Active Dinamic şi Certinvest BET Index), unul diversificat (Carpatica Global), toate fiind fonduri mutuale cu emisiune  şi răscumpărare continue de titluri.

Câştiguri de peste 30% ultimele 36 luni au şi două fonduri de investiţii închise (care nu permit accesul continuu al investitorilor, spre deosebire de cele deschise, sau mutuale). Întîmplător sau nu, acestea sunt administrate de Certinvest au randamente de peste 30%: Certinvest Leader (31%) şi Certinvest Properties (32%).

Şi câştigul mediu anual al asociaţiei, de peste 13%, este mult superior nu numai instrumentelor bancare de economisire, dar şi multor fonduri de investiţii.

Portofolii individuale

Cel mai mare portofoliu individual administrat de Certinvest valorează 1 milion de dolari.

Compania administra 152 de portofolii individuale la 31 august, cu 39% mai mulţi decât în urmă cu un an. Valoarea portofoliilor lor (57,2 milioane de lei) era cu 24% mai mare.

„Deciziile de cumpărare şi de vânzare ne aparţin în exclusivitate, în calitate de administrator de conturi discreţionare, dar luăm aceste decizii în funcţie de profilul de risc al clientului. În schimb, investitorii aşteaptă de la noi să obţinem, printr-un management activ, o performanţă mai bună decât cele accesibile direct pe piaţă”, explică directoarea de la Certivest.

Clienţii Certinvest preferă în 90% din cazuri investiţiile puţin riscante în instrumente cu venit fix (mai ales obligaţiuni şi fonduri mutuale dedicate acestora).

Este cel mai mare administrator de conturi individuale de pe piaţă. Raiffeisen Asset management era al doilea, cu peste 55 de milioane de lei, iar Erste Asset management România al treilea, cu 42 de milioane, la 31 iulie.

Certinvest este cea mai mare firmă de profil din România independentă de vreun grup financiar.

Are sub administrare peste 180 de milioane de lei, din care 57 în portofolii individuale, peste 55  milioane de lei în 9 fonduri mutuale (deschise) şi peste 60 de milioane de lei în fonduri închise de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...