O bancă britanică, investigată după ce preşedintele a fost filmat când cumpăra cocaină

Ministrul britanic de Finanţe George Osbourne a dispus o investigaţie la Co-operative Bank din Manchester, după ce compania mamă a cedat controlul băncii deţinătorilor de obligaţiuni, iar fostul preşedinte al acesteia, Paul Flowers, a fost filmat în timp ce cumpăra cocaină şi a fost arestat.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 07:35
O bancă britanică, investigată după ce preşedintele a fost filmat când cumpăra cocaină

Trezoreria a anunţat că s-a ajuns la un acord în privinţa investigaţiei cu Prudential Regulation Authority şi Financial Conduct Authority. Ancheta va fi condusă de o persoană independentă, numită de cele două autorităţi de reglementare, transmite Bloomberg.

Co-Operative Group, compania mamă a Co-operative Bank, a cedat controlul băncii deţinătorilor de obligaţiuni, luna trecută, pentru acoperirea unui deficit de capital în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde dolari).

Actualul preşedinte al bănciii, Len Wardle, a demisionat în această săptămână.

Investigaţia, declanşată conform noii legi Financial Services Act, nu va începe până nu este clar că nu va prejudicia orice fel de acţiune a autorităţilor, precum ancheta poliţiei sau posibile anchete ale instituţiilor de reglementare, a precizat Trezoreria.

Flowers, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat acum două zile, după ce a fost filmat cumpărând cocaină, de către angajaţi ai unei publicaţii britanice, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Poliţia din West Yorkshire a informat că un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost reţinut într-un caz de ‘vânzare de droguri”.

Publicaţia Mail on Sunday a relatat pe 17 noiembrie că Flowers a cumpărat metamfetamină şi cocaină sub formă de praf, în Leeds.

Flowers, care este pastor metodist, a fost preşedinte al Co-Op Bank din martie 2010 până în iunie 2013.

„Acest an a fost deosebit de dificil, cu un deces în familie şi presiunile legate de rolul meu la Co-Operative Bank. În această perioadă teribilă, am făcut lucruri prosteşti şi greşite” a afirmat Flowers într-un comunicat.

Banca, cu sediul în Manchester, a anunţat pe 19 noiembrie să trece printr-o perioadă dificilă, din care va ieşi „mai puternică”.

Autorităţile de reglementare au exercitat presiuni asupra băncii să acopere deficitul de capital, după oferta eşuată de prealuare a peste 600 de sucursale deţinute de Llloyds Banking Group, tranzacţie care i-ar fi crescut de peste două ori numărul de unităţi.

Într-o audiere în comitetul pentru finanţe al Parlamentului, de la începutul acestei luni, Flowers a spus că nu a avut experienţă financiară. El a lucrat patru ani la Westminster Bank, precursoarea NatWest bank a Royal Bank of Scotland Group, înainte de a deveni pastor, iar experienţa sa a fost probabil depăşită, a explicat Flowers.

Co-Op Bank va închide circa 50 din cele 324 de sucursale, până la sfârşitul anului 2014, a anunţat banca pe 4 noiembrie, în urma acordului prin care creditorii vor deţine o participaţie de 70% la aceasta.

Guvernul britanic este hotărât să creeze un sistem bancar mai puternic şi mai sigur. Proiectul de reformă a sectorului bancar, aflat în prezent în Camera Lorzilor, va introduce noi reguli privind managerii băncilor, care trebuie să respecte standarde mai înalte şi să poată fi traşi la răspundere dacă nu îşi îndeplinesc atribuţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...