1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

O bancă europeană de rebuturi ar ajuta la rezolvarea problemei creditelor neperformante - ESM

Înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank), care să absoarbă creditele neperformante ce afectează băncile din unele ţări din zona euro, ar fi o decizie 'valoroasă', care va îmbunătăţi stabilitatea financiară a regiunii, a afirmat, luni, şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling, transmite Reuters.

30 ian, 2017 | Agerpres

Un plan ce prevede înfiinţarea unei 'companii de gestionare a activelor' (AMC) care ar facilita tranzacţionarea unor credite neperformante (NPL) de peste 1.000 de miliarde de euro din bilanţurile creditorilor europeni a fost prezentată luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Klaus Regling a salutat propunerea EBA şi a solicitat sprijin public pentru înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european.

'Este necesar probabil ca şi sectorul public să aibă un rol în acest mecanism', a apreciat şeful ESM, adăugând că noua entitate va avea ca obiectiv achiziţionarea de credite neperformante de până la 250 de miliarde de euro de la băncile europene.

Planul EBA nu prevede modul în care sunt împărţite riscurile în rândul statelor din UE, ceea ce este un avantaj din punct de vedere politic, a explicat Regling.

Germania, cea mai mare economie din UE, s-a opus planului de împărţire a riscurilor bancare, temându-se că plătitorii de taxe vor achita în final nota de plată pentru salvarea băncilor în alte state.

În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO