O bancă germană a transferat din greşeală aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci

Banca de stat pentru dezvoltare KfW din Germania a transferat din greşeală aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci, fiind pentru a doua oară când instituţia financiară a făcut o astfel de eroare, după cea în care a plătit Lehman Brothers peste 300 de milioane de euro în septembrie 2008, chiar în ziua în care aceasta a cerut intrarea în faliment, transmite Bloomberg.
Economica.net - sâm, 25 mart. 2017, 13:45
O bancă germană a transferat din greşeală aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci

KfW a transferat în februarie peste 5 miliarde de euro celor patru bănci din cauza unei defecţiuni tehnice, care a multiplicat plăţi unice, au declarat persoane apropiate situaţiei.

Suma totală transferată a fost de aproximativ 6 miliarde de euro, a spus una dintre persoane.

„KfW a detectat foarte repede comportamentul incorect al sistemului, a corectat acţiunea şi a început procesul de analiză a cauzelor”, potrivit unui comunicat al băncii.

Greşeala a fost identificată şi eliminată rapid, iar sumele plătite suplimentar au fost recuperate cu succes.

„Regretăm că acest incident a putut avea loc din cauza unei erori umane, provocate de o greşeală de configurare”, precizează comunicatul.

Incidentul aduce aminte de plata incorectă a peste 300 de milioane de euro făcută către Lehman Brothers în ziua solicitării falimentului de către banca americană. La momentul respectiv, banca germană nu a actualizat verificarea terţilor, care ar fi împiedicat efectuarea tranzacţiei.

Transferul către banca americană s-a transformat într-un scandal politic în Germania, publicaţia Bild numind KfW „cea mai idioată bancă din Germania”.

KfW, care afirmă pe site-ul său că a primit din partea revistei Global Finance titlul de cea mai sigură bancă din lume, nu este singura bancă afectată de o defecţiune tehnică.

În iunie 2015, divizia de schimb valutar a Deutsche Bank a transferat din greşeală 6 miliarde de euro unui fond de hedging, pe care i-a recuperat o zi mai târziu, a declarat atunci o persoană apropiată situaţiei.

KfW a informat banca centrală germană, Bundesbank, în privinţa erorii din februarie. Un purtător de cuvânt al Bundesbank a refuzat să comenteze.

Astfel de erori expun riscurile de securitate ale băncilor, provocate de tehnologia învechită, o problemă subliniată recent de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar din Germania.

Problemele legate de tehnologie sunt alarmante în special din cauza creşterii atacurilor hackerilor asupra instituţiilor financiare.

În ianuarie, Lloyds Banking Group a fost atacată cibernetic, iar serviciile online destinate clienţilor au fost întrerupte.

Grupul de hackeri Anonymous a atacat anul trecut opt bănci centrale, între care banca centrală a Olandei, Banca Greciei şi Banca Mexicului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...